Íjászat

2022.03.08. 17:30

Csak a közepébe: ez volt a verseny célja Rácalmáson

A rácalmási Vajk Íjász Szakosztály március 5-én szombaton rendezte meg 3D-s teremversenyét a helyi sportcsarnokban. Több mint százhúsz íjász érkezett az ország minden tájáról versenyezni, köztük hét gyerek is.

Török Tímea

Fotó: Zsedrovits Eniko

Rácalmás - A szakember szerint az íjászatot nem lehet könyvből vagy a videómegosztóról megtanulni. De akár már nyolcéves kortól lehet gyakorolni, nem túl erős, sőt inkább gyenge íjjal és kifejezetten csak szakember irányításával. 

Annak idején a rácalmási íjászok is egy iskolai szakkörből nőtték ki magukat. De ma már közel egy évtizedes tapasztalatuk van a versenyszervezésben, nagyon jó hírük van az országban. Egyik vezetőjüket, Tóth Csabát kérdeztem a hétvégi versennyel kapcsolatban. 

– A mai versenyünket a rácalmási Rendezvényközpont és Sportcsarnokban tartottuk meg. Három éve már volt egy verseny itt, amely nagyon jól sikerült. Persze hozzá kell tennem, hogy szervezőként mindig látjuk, mi az, amit másként fogunk csinálni legközelebb. De eddig a pandémia gátját szabta a folytatásnak. 

Az íjászok küzdelme hét kategóriában egész nap folyt  Forrás: Szabóné Zsedrovits Enikő

Pedig ilyenkor kora tavasszal már bizsereg a tenyér és szívesen megyünk íjászkodni, de még a szabadban kissé hideg van. Ezért a mi csodacsarnokunkba szívesen érkeztek a versenyzők, és azt tapasztaltam, hogy a helyszínválasztásunkat minden idelátogató nagy elégedettséggel konstatálta. Az a tervünk, hogy ebből a kora tavaszi rác­almási teremversenyből hagyományt szeretnénk teremteni. A mai megmérettetés során gumiállatok vannak kihelyezve. Ezt jelenti a 3D, azaz a vadászatot csupán imitáljuk, vagyis vértelen vadászok vagyunk – mondta el Tóth Csaba, majd így folytatta: – A mai verseny során a megnyitó után elindulnak a csapatok. Összesen tizenkét állat van elhelyezve, meg kell becsülni a távolságot, és egy plusz egy lövés áll az íjász rendelkezésére, hogy célba találjon – mondta el Tóth Csaba. 

A versenyre az internet mellett a helyszínen is lehetett regisztrálni reggel 7 óra 30 perctől. A küzdelem a 9 óra 30 perckor kezdődő megnyitó után egészen délután 15 óra 30 percig tartott, összesen hét kategóriában. Majd az eredmények összesítését követően 16 óra 15 perckor hirdették ki az eredményeket. Minden díjazott érmet és oklevelet, a gyerekek csokoládét is kaptak eredményeik elismeréseként. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában