Bemutatják Lázár Ervin jellegzetes mesevilágát

2022.03.05. 17:00

A Négyszögletű Kerek Kiállítás Rácalmáson

A rácalmási művelődési ház és könyvtár újabb vándorkiállításnak ad otthont. A Lázár Ervin-kiállítás megnyitója március 2-án 17 órakor volt Pálinkás Istvánné óvodavezető közreműködésével.

Török Tímea

A helyi Cimbora Klub tagjai Lázár Ervintől A kék meg a sárga című mesét adták elő, az illusztrációkat az óvodások készítették Fotók: SzZsE

Fotó: Zsedrovits Eniko

A magyar irodalomtörténet egyik legismertebb meseírójának, a 86 éve született Lázár Ervinnek állít emléket a könyvtár szomszédságában megtekinthető, jellegzetes címmel hívogató „Négyszögletű Kerek Kiállítás”. 

Színes illusztrációkkal idézik fel Lázár Ervin egyedi hangú elbeszéléseit

 

A tárlaton látható színes illusztrációkkal idézik fel az író egyedi hangú elbeszéléseit. Így a látogatók újra találkozhatnak többek között Vacskamatival, Aromóval, Ló Szerafinnal, Bruhner Szikfiddel, Dömdödömmel, valamint Mikkamakkával is. 

Pálinkás Istvánné óvodavezető nyitotta meg a kiállítást

Forrás: Zsedrovits Eniko

 

A kiállítási anyag összeállítóinak az volt a célja, hogy egy olyan, könnyen szállítható vándorkiállítás feltételeit teremtsék meg, amely a sárszentlőrinci Lázár Ervin Emlékház szellemiségét követve és a gazdag hagyatéki anyagot felhasználva minél több helyszínen tudja bemutatni Lázár Ervin művészetének jellegzetes világát. 

 

A kiállítás alapkoncepciójának kidolgozója Dávid Ádám volt, aki a Móra Könyvkiadóban gondozza az új Lázár-sorozatot, így alaposan ismeri a szerző szövegvilágát és életútját. A tablók és egyéb anyagok tervezése együttműködésben valósult meg Vathy Zsuzsával és Emőd Terézzel, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársával. Emőd Teréz a sárszentlőrinci emlékház állandó kiállításának rendezőjeként az utóbbi években egyedülálló tárgyi és virtuális anyagot gyűjtött össze Lázár Ervinről, amely kiegészült Vathy Zsuzsa felajánlásából további rekvizitumokkal (az író kardigánja, csíkos pólója, farmernadrágja, szemüvege, nadrágtartója és kevésbé ismert családi fényképek). A kiállított tárgyak közé került egy fogas, egy bőrönd és egy kis méretű asztal (ebben kaptak helyet a Móra Könyvkiadó új Lázár-kötetei, az asztalra pedig a Pesti Magyar Színház A kisfiú meg az oroszlánok című előadásának színpadi makettje került a Lázár-lapozóval együtt). 

 

A rácalmási megnyitóünnepségen a helyi közművelődési szakemberek mindent kicsit rácalmásira szabtak. Elsőként a Manóvár óvoda intézményvezetője Pálinkás Istvánné mondott különleges megnyitóbeszédet óvodás segítőivel. Az intézmény vezetője arról is beszélt ifjú hallgatóságának, hogy mi mindent lehet tanulni a különleges Lázár Ervin-meséken keresztül. Szóba került, hogy több generáción át hatnak a Lázár-mesék, különös figurái sokakat megihlettek már. 

A népes nézősereg rezzenéstelenül figyeli a cimborákat 

Forrás: Zsedrovits Eniko

 

Majd a helyi Cimbora Klub tagjai Lázár Ervin A kék meg a sárga című meséjét adták elő. Az elgondolkoztató mese közben még az egészen kicsik is pisszenéstelen csendben figyeltek. A cimborás előadáshoz az óvodások illusztrációkat készítettek, amelyek szintén hozzájárultak a produkció sikeréhez. A megnyitóra mesekvízzel is készültek a szervezők. 

 

A Lázár Ervin-vándorkiállítás 2022. március 25-ig a művelődési ház nyitvatartási idejében ingyenesen megtekinthető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában