Utazás a stílusok között

2022.02.20. 12:00

Lakberendezés a világ különböző pontjain

Míg néhol az állatminta és a fonott, fából készült garnitúra a divat, addig máshol nem is tudják úgy elképzelni az otthonukat, hogy egyáltalán van benne kanapé – ez utóbbi a már bemutatott japán stílus sajátja.

Szanyi-Nagy Judit, Déri Brenda/FEOL

Egy-egy dekorációs elemmel is megidézhetjük a vadont a szafari stílusban Forrás: Pixabay

Fotó: Shutterstock

Jelen cikkünkben ezúttal két teljesen eltérő lakberendezési szokást mutatunk be önöknek, amelyek amellett hogy egymástól különböznek, a mi kultúránktól is eltérnek. Látogassunk el Afrikába és Oroszországba, grátiszként pedig a skandináv országokba! 

A vadon stílusa 

Szafari stílus vagy más néven etnó. Ez jellemzi leginkább a kontinensen uralkodó stílusirányzatot, mely különböző népi motívumokra épül. Lakberendezési vagy építészeti jegyeiben itt-ott őrzi még a gyarmati időket. Az állatminta, a harsány, sötét színek és anyagok, a bőr, a szőr, a fonott fabútorok jellemzően ezt az irányt képviselik. A törzsi barlangrajz hatású festményekről és képekről se feledkezzünk meg, amelyek szintén csak erősítik a szafari­érzetet. Némileg ugyan ellentmondásos, de amennyire kedveli a vadságot és a durvaságot, annyira a lágyságot is. Függönyként vagy baldachinként a könnyű, áttetsző, gézszerű textíliák is megtalálhatók. 

A cifraság a divat 

Oroszországról nekem min­dig a pompa és a nagyzoló életmód jut eszembe. Mai épületeiben is viseli a régi korokra jellemző „giccses” ízlésvilágot. Így nem csoda, hogy az egyik legjellemzőbb tradicionális használati tárgya, mely egyben dekorációs kiegészítő is, a szamovár. Ez egy díszes csapokkal, csipkézett fogantyúkkal tarkított teafőző vagy vízforraló edény. Nagy szerencsétlenségnek tar­tották, ha valamiért meg kellett válni tőle. Gyakran, főleg a szerényebb háztartásokban, ez a tárgy jelentette a legnagyobb értéket. Ugyanakkor amennyire ragaszkodik az orosz dizájn a múlthoz és a gyökerekhez, annyira igyekszik felvenni olyan nyugati országok lakberendezési stílusát, mint a svéd, az európai vagy épp az amerikai. 

Itthon is népszerű 

Egy kakukktojás is került ide: ahogy ígértük, két, a kultúránktól eltérő stílust mu­tatunk be. A harmadik azonban a skandináv, amely egyre nagyobb teret hódít a magyar lakásokban, otthonokban is. Lak­berendezési jegyei között szerepel a természetes fények használata, a szobanövények (jellemzően zöld színben, például páfrányok) megléte, a multifunkcionális bútordarabok, a könnyen kezelhető tárolóhelyek (úgymint a dobozolás), a világos árnyalatú fafelületek, a meleg és kellemes tapintású szövetek, az egyszerű vonalvezetés a szellős és rendezett terekben. Emellett a skandináv stílus a minimalizmust és a funkcionalitást is előtérbe helyezi. Persze a dán, a svéd, a finn és a norvég lakberendezés között itt-ott megfigyelhetők eltérő elemek (például a színekben), de az alapok hasonlók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában