Jog

2022.02.13. 13:00

Az elévülési idők, követelések

Dr. Unger Zsolt ügyvéd

illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az egyik leg­gyakoribb tévhit az elévüléssel kapcsolatban, hogy az elévülés idejének leteltével a követelés megszűnik, viszont az elévülés a követelést nem szünteti meg, csak a bírósági úton való érvényesíthetőségét zárja ki. 

Ne lepődjünk meg akkor sem, ha elévült követelés kifizetésére felszólítást kapunk. A bírósági úton való jogérvényesítés kizártsága nem zárja ki, hogy az elévült követelés jogosultja felszólító levelet küldjön a teljesítés reményében. 

A követelés elévülését a bíróság vagy más hatóság hivatalból nem vizsgálja, és nem veszi figyelembe. Azaz, ha az elévülésre az érintett nem hivatkozik az eljárás során, akkor születhet ellene marasztaló döntés és a tartozást be is hajthatják rajta. 

Általában az elévülés ideje 5 év. Azonban kevesebben tudják, hogy nem minden igény elévülési ideje ugyanennyi. Az elektronikus hírközlési szolgáltatásra vonatkozó előfizetői szerződésekből eredő polgári jogi igények elévülési ideje 1 év, ilyenek például a mobiltelefon-előfizetésekből, internet-előfizetésekből eredő követelések. 

Vannak 5 évnél rövidebb, 3 év alatt elévülő tartozások, ezek a közüzemi tartozások közül például a gázszolgáltatással és villanyáram-szolgáltatással kapcsolatos követelések. 

Érdemes figyelembe venni, hogy milyen elévülésről van szó. Ha például az adós ellen már bírósági végrehajtási eljárás folyik, akkor bármely végrehajtási cselekmény megszakítja az elévülést. Így végrehajtási eljárásban a bírósági végrehajtótól kapott felszólítás is alkalmas az elévülés megszakítására. 

Időnként előfordul, hogy a szerződésben a felek megpróbálják kizárni az elévülés lehetőségét. Azonban a törvény szerint az elévülést kizáró megállapodás semmis. Arra viszont van lehetőség, hogy a felek megállapodjanak az általánosnál rövidebb vagy hosszabb elévülési időben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában