Háromméteres szobor

2022.02.27. 14:00

A fémszobrász űrlényt álmodott meg kidobásra ítélt fémdarabokból

Csodájára jártak a csesznekiek egy óriás szobornak, amelyet már elszállítottak Nagytarcsára. A helyi fémszobrász, Rónaszéki Zoltán ezúttal a cseszneki vár közelében álló mamutnál is nagyobb alkotást készített, amelyet a Transformers-filmek Űrdongója ihletett.

Rimányi Zita

Csesznek - Háromméteres magasság, hatszáz kilós súly, több száz autóalkatrész mint összetevő, négyszáz órányi munka – ezek a számadatok jellemzik Rónaszéki Zoltán alkotását, amelyet fél év alatt készített el. Csak fémhulladékot használt fel hozzá, ahogy minden munkája során teszi. Az űrlény arcán egy hétig dolgozott. 

Ezúttal a fogaskerekek, dugattyúk, csapágyak, hajtókarok, rugók és karosszériaelemek emberfejű óriásrobottá álltak össze a cseszneki fémszobrász, Rónaszéki Zoltán keze alatt. Mostani múzsájáról, Űrdongóról azt érdemes tudni, hogy ő a főhőse a Transformers-univerzumban a jók oldalán harcoló földönkívüli robotoknak, a botoknak. A magyarul Alakváltóknak nevezett kitalált világ játékgyártó cégek ötletére épült. Azok forgalmaztak először makettszerű játékokat, amelyeket járművekké, fegyverekké és más technikai eszközökké lehet átalakítani. Aztán képregényekben is szerepeltek ezek. 

Az űrlény szíve egy turbó, csak

az arcán egy hétig dolgozott a

cseszneki alkotó

– A szíve egy turbó, csak az arcán egy hétig dolgoztam – mondta el az alkotó jelenlegi kedvencéről. Hozzátehetjük: igazán kifejező lett. Magára licitált a cseszneki művész. Eddigi legnagyobb szobra egy mamutot formáz meg, ahhoz hasonló őslényt, amelynek maradványait a Balaton-felvidéken megtalálták és a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeumban őrzik. Most űrlényt álmodott meg kidobásra ítélt fémdarabokból. A Transformers-gondolatvilág azért áll közel hozzá, mert munkája alapja az átformálás, az újrafelhasználás az elve. Olyan alkatrészeknek ad új életet, amelyeket eredetileg más funkcióra szánva hoztak létre. Új szerkezetbe építi be azokat, ahogy az említett film robotjai teszik, amikor folyamatosan újrakonstruálják magukat. 

Rónaszéki Zoltán legújabb óriás szobra megrendelésre készült. Nagytarcsára került, egy irodaépület aulájába. Elszállították, ehhez darus teherautóra volt szükség. A művész emiatt a szobor hátára kampók rögzítésére alkalmas részeket szerelt és összeállított egy kerekeken guruló keretet, amellyel hanyatt dönthető. Így nem sérült meg az űrlény robot, amelynek jobb karja mozgatható, az ahhoz rögzített fegyver lehajtható. 

A szemétből kincset alkotó művész az elkövetkezőkben évente szeretne egy hasonlóan nagyméretű művel előrukkolni, mert így az újrahasznosításra hívhatja fel a figyelmet. Akkor szintén ezt teszi persze, amikor jobbára kisebb szobrokat készít, főként azok kérésére, akik azokat személyre szóló ajándéknak szánják egyik szerettüknek, ismerősüknek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában