NASA

2021.11.11. 10:00

Késlekedni fog a Holdra szállás

Az amerikai űrkutatási hivatal legalább 2025-ig elhalasztja űrhajósai tervezett Holdra szállását.

duol.hu

Apollo 11, Neil Armstrong Holdra lépése, 1969. július 20. Fotó: NASA

„Az ügynökség elsődleges feladatának tartja a lehető leggyorsabb és legbiztonságosabb visszatérést a Holdra” – közölte Bill Nelson igazgató egy keddi sajtótájékoztatón, hozzátéve ugyanakkor, hogy a NASA Artemis-programja keretében „valószínűleg legkorábban 2025-ben léphet először ember a Holdra”.

A tervek szerint 2024-ben érkezett volna először amerikai űrhajós a Holdra a programban. A költségvetés jelentősen meghaladta a tervezettet, megfigyelők kétségüknek adtak hangot, hogy a NASA képes lesz tartani a határidőt.

Jogviták is hátráltatták a tervezett indulást. Áprilisban Elon Musk űripari cége, a SpaceX kapott megbízást a NASA-tól az első kereskedelmi célú holdraszálló eszköz kifejlesztésére, amelyet azonban Jeff Bezos űrvállalkozása bíróságon megtámadott. Pénteken hozott döntésében egy szövetségi bíróság elutasította a keresetet. A NASA közölte, hogy így a továbbiakban is a SpaceX-szel fog együttműködni.

Az Artemis-program keretében négy űrhajóst szállít majd az Orion űrhajó Hold körüli pályára, ahonnan a SpaceX által készített leszálló egységgel két űrhajós érkezik majd az égitestre. Eddig csak az Egyesült Államok juttatott el embereket a Holdra.

Apollo 11, Neil Armstrong Holdra lépése, 1969. július 20.
Fotó: NASA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában