AZ ÁLLATORVOS VÁLASZOL

2021.09.19. 19:00

Mit tegyünk darázs- vagy méhcsípéskor?

A kutyák esetében nem ritka a darazsakkal vagy méhekkel való szerencsétlen találkozás, leggyakrabban rálépnek ezekre a rovarokra, máskor esetleg vadászreflextől hajtva elkapják, bekapják őket.

Brunner Mónika

Forrás: flickr.com

Ha jelen vagyunk a csípéskor, akkor hallhatjuk, hogy a kutya fájdalmában felvonyít, majd nyüszít, nyugtalanná válik, nyalogatja az érintett területet. Ha ezt a fázist nem láttuk, később ugyancsak a nyalogatás és a bőr duzzanata tűnik fel, valamint az érintésre való fájdalom.

Abban az esetben, ha a rovarcsípés a szájban történik, akár életveszélyes duzzanat is kialakulhat, hiszen a toroknyílás közelében ez fulladásveszéllyel járhat. Az ilyen esetek tehát sürgős állatorvosi ellátást igényelnek – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+36-30/937–1906) tulajdonosa. Hozzátette: nem szabad fájdalomcsillapító szerekkel próbálkozva húzni az időt, de amit az állatorvoshoz való eljutásig otthon tehetünk, az a kalcium adagolása (Calcimusc injekciót lehet itatni a kutyával), ez azonban gyakran kevésnek bizonyul a helyzet biztonságos megoldásához, hiszen a reakció néha nagyon intenzív, különösen az allergiára hajlamos, túlérzékeny kutyáknál.

Ha az ilyen allergiás reakciók gyakoriak és intenzívek, akkor a hagyományos orvosi ellátás mellett vagy azután, érdemes a kutyát alternatív gyógyászati módszerrel deszenzibilizálni (a túlérzékenységi állapotot megszüntetni), így hatékonyabban csökkenthető vagy meggyógyítható a krónikus allergiás hajlam, és ez nemcsak a csípések esetére, hanem minden más típusú allergiára vonatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában