A jogász válaszol

2021.09.22. 11:00

Mikor lehet visszakövetelni a nagy értékű ajándékot?

Legtöbbször a felek közötti viszony megromlása miatt fogalmazódik meg a kérdés, hogy visszakövetelhető-e az ajándék. A kérdésre dr. Kiss Edit ügyvéd válaszolt.

Duol.hu

Fotó: shutterstock

A szokásos mértékű ajándékot nem lehet visszakövetelni, ezért a kérdés főleg ingatlanok esetében vetődik fel, visszaszerezhető-e az elajándékozott lakás, családi ház, vagy más értékes vagyontárgy. A meglévő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti, ha arra a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt erre létfenntartása érdekében szüksége van és a visszaadása a másik fél létfenntartását nem veszélyezteti. A megajándékozott nem köteles az ajándék visszaadására, ha az ajándékozó létfenntartását járadék, vagy természetbeni tartás útján, megfelelően biztosítja. Fontos, hogy csak a meglévő ajándék követelhető vissza, tehát ha a kapott ingatlant a megajándékozott időközben eladta, a helyébe lépett értéket már nem köteles kiadni.

Visszakövetelheti az ajándékozó az ajándékot, ha a megajándékozott, vagy a vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el. Ilyenkor követelhető az ajándék helyébe lépett érték is. Önmagában az a körülmény, hogy a felek viszonya megromlott nem ad okot az ajándék visszaigénylésére. Ugyancsak nincs helye a visszakövetelésnek, ha az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta. Megbocsátásnak, illetve a visszakövetelésről való lemondásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb ideig nem követeli vissza.

Lehetőség van az ajándék, vagy ha az már nincs meg, a helyébe lépett érték követelésére, akkor is, ha az ajándékot, a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és a szóban forgó feltétel nélkül az ajándékozásra nem is került volna sor. Lényeges, hogy mindegyik tényállási elem megvalósuljon, ezt szigorúan vizsgálja a bíróság. Azt kell bizonyítani, hogy az ajándékozó valamilyen feltevés okán adta az ajándékot, amely a szerződési akarat indítéka volt. A feltétel vonatkozhat a már a szerződéskötéskor megvalósult, fennállt, de akár egy jövőbeni körülményre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában