az év madara

2021.05.17. 08:00

A madarak és fák hangja

Eszter szerette a meséket. Egyik kedvence Lázár Ervintől a Szegény Dzsoni és Árnika volt. Meg nem unta, újból és újból nagy élvezettel olvasta, és olykor-olykor idézett is belőle.

Szente Tünde

Ezért aztán nagyon megörült, amikor a madarak és fák napján, a híradások áradatában a meseregény részletét illesztették egy ámulatba ejtő természetfotó mellé. Szegény Dzsoni „volt a világon a leggazdagabb, hiszen az övé volt az erdő, a kék ég, a madarak, az út menti gizgazok; az övé volt az egész nagy tágasság, széles e világ az övé volt” – így szólt az idézet. Annak is örült Eszter, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az Év madara programját működteti, nem másért, csak hogy ráirányítsa a társadalom tagjainak figyelmét a természetvédelmi problémákkal érintett fajokra, madárcsoportokra.

Az Év madara megkülönböztetett címet 2021-ben a cigánycsuk (Saxicola rubicola) nyerte el. Erről a fajról nem is hallott. A cigánycsuk a mezei verébnél kicsit kisebb. Gyakran üldögél magas kórók, bokrok, kerítések csúcsán. Nevét jellegzetes csuk-csuk jelző- és riasztóhangjáról kapta. A cigánycsuk hazánkban védett, eszmei értéke 25 ezer forint. Sajnos az állománya folyamatosan csökken, főként a nagyüzemi mezőgazdaság élőhely-átalakítása, a gazos-bokros élőhelyek megszűnése, beszántása, továbbá a növényvédő szerek okozta rovartáplálék-hiány miatt. Talajon fészkelő és innen táplálkozó fajként különösen hátrányosan érinti a füves területek, gazos árokpartok és domboldalak tavaszi és nyári égetése. Mindezek a tényezők oda vezettek, hogy a hazai állomány az utóbbi két évtizedben felére csökkent. Az Országos Erdészeti Egyesület „Év fája” mozgalmát hosszú évek óta figyelemmel kíséri Eszter.

Az év madara a cigánycsuk lett 2021-ben Fotó: wikipedia

Jó dolognak tartja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos ismeretterjesztést. Az egyesület 2013 óta minden évben lehetővé teszi, hogy az általa működtetett tematikus honlapon keresztül szavazzanak a következő év fafajára az erdész szakemberek, és mindazok, akiket érdekel az erdők és a fák csodálatos világa. A szavazatok értékelése után a lisztes berkenye (Sorbus aria) lett a 2021-es év fafaja. Hegyeink sziklás termőhelyeinek ritka vadgyümölcsfaja, amely nagy alakváltozatosságot mutat, és gyakran kereszteződik más berkenyékkel. Virágait sok rovar látogatja, termését a madarak fogyasztják. Ritka, de ökológiai jelentősége miatt természetes erdeinkben fontos faj. Szegény Dzsoni és Árnika történetében minden jóra fordul. „A valóságban is minden jóra fordul? A valóságban? Nem. Sajnos nem. Nagyon-nagyon kell akarni. Akkor is, ha nem biztos, hogy sikerül.” – Eszter is nagyon-nagyon akarja, vágyja, kívánja, hogy a föld madarai és fái sohase halkuljanak le – az egész nagy tágasságban, Százarcú Boszorkák, Hétfejű Tündérek mesés világában, a hétköz- és ünnepnapok valóságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában