asmr hangok

2021.04.22. 14:00

Mit csináljon az ember, amikor nem akar eljönni az álommanó?

Már megint hallom az első buszt, egyre hangosabb a madárcsicsergés, hajnalodik. Ha ismerősek ezek, akkor üdv a klubban, nagy valószínűséggel a kedves olvasó se jó alvó és a korán kelők, azaz a pacsirták táborát erősíti.

Varga Zsófia

20200906 Lovasberény Illusztráció Alvás, álom, pihenés Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

Ezeket a sorokat éjjel kettőkor írom, ez nem egyfajta kísérlet, hogy vajon milyen érzés ilyenkor alváson kívül bármit is csinálni, ez egy átlagosnak mondható történés. Kipróbáltam már nagyon sok praktikát, de ha már az összes bárányt megszámolta az ember, sőt a juhászt és hűséges kutyáit is, akkor nem tehet mást, mint újabb és újabb ötlet után kutat. Általános alapvetés, hogy a világ a pacsirtákra van kalibrálva, a mondás is úgy tartja, hogy „Ki korán kel, aranyat lel”, no de mi lesz azokkal, akik szeretnék megtalálni azt a bizonyos aranyat, csak más időpontban indulnának a keresésére… Az álomországba vezető út számos alvást elősegítő trükkjét alkalmaztam már hosszabb-rövidebb időre. Ilyenek például a különféle altató hatású gyógyteák, lefekvés előtt semmi kütyünézegetés, hűvösebb hőmérséklet a szobában, semmi zene, és itt érkezünk el írásom miértjéhez, az úgynevezett ASMR-hangokhoz. Tudják, ez az, amikor valaki nejlonzacskókkal csörömpöl, közben suttog és több mint 10 millióan látták már a legnagyobb videómegosztón. Mégis miért olyan érdekes és vonzó az, hogy mondjuk, zöldséget pucol valaki, és arra egyesek képesek álomba szenderülni?

Az ASMR (automatikus szenzoros meridián válasz) nem más, mint egyfajta eufórikus bizsergés, amit egyes emberek bizonyos hangokra vagy látványra reagálva éreznek. Mindenki számára vannak olyan kedves, kellemes emléket felidéző hanghatások, amelyek hasonló testi érzést keltenek. Gondoljunk csak a táblán csikorgó krétára, hangos csámcsogásra vagy két fém egymáshoz dörgölésére: e hangokra – vagy akár csak a felidézésükre is – reagál a testünk. Ugyanez történik az ASMR-nél is, csak éppen fordítva: ott kellemes érzeteket idéz elő egy-egy hanghatás.

Sokan azért hallgatnak ilyen hangokat, hogy könnyebben elaludjanak Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Ennek kiváltó okai változóak, gyakran lassú, ismétlődő vagy hétköznapi tevékenységeket foglalnak magukban, mint például hajmosás, törülközők hajtogatása, suttogás vagy az, ha valaki jóízűen falatozik mellettünk. Ahogy folyamatosan hallgatjuk, ez a bizsergető érzés lassan útnak indul a fejtől és a vállaktól lefelé a gerincbe, a karokba és a lábakba. Az ASMR-rel kapcsolatos kutatás még gyerekcipőben jár, egyelőre még sok a felfedezésre váró terület. Az eddigi eredmények biztatóak, például a Sheffield-i Egyetemen bebizonyították, hogy azoknak az embereknek, akik ASMR-videókat vetítettek le, csökkent a pulzusuk, átlagosan percenként 3,14 szívveréssel. A legtöbb ember kikapcsolódás gyanánt hallgat ilyen hangokat, vannak, akik azért, hogy könnyebben elaludjanak. Több tanulmány kimutatta, hogy hatására enyhül a stressz, segít ellazulni, könnyebben úrrá lehetünk a depresszión, szorongáson, álmatlanságon. Az ASMR pozitív hatásai többféleképpen segíthetik az alvást, arról nem is beszélve, hogy bizonyos esetekben rövid távon sikeresen enyhíthetik a krónikus fájdalom tüneteit is.

Ahogyan nem lesz mindenki egyből libabőrös, ha megérinti egy dallam, így az ASMR-hangokra se reagál mindenki. A legjobb módja annak, hogy valaki megtudja, tapasztalt-e valaha ASMR-t, ha arra gondol, hogy bizonyos ingerekre válaszként érzett-e hidegrázást, bizsergető érzést, ha igen, akkor valószínűleg működik az ASMR. Fontos azonban megjegyezni, hogy mindenki másképpen reagál ezekre az ingerekre, és mindenkinél más válthatja ki ezt az érzést. Van, aki a suttogás hangjára reagál így, vagy akkor, ha valaki játszik a hajunkkal.

Akkor se csüggedjünk, ha a felsorolt pár példa érzékelése nem tölt el kellemes érzéssel bennünket. Első és legfontosabb lépés, hogy meg kell keresni személyre szabottan, hogy nálunk mi működik. Figyelni kell arra, hogy mit érzünk, amikor bizonyos dolgokat látunk, hallunk vagy megérintünk. A hatás fokozása érdekében keressünk egy nyugodt helyet, legyünk egyedül és figyeljük testünk reakcióit az egyes hanghatásokra. Az se árt, ha fejhallgatót viselünk közben, a jobb minőségű hanghatásokkal jobb eredményt érhetünk el.

Nincs más hátra, mint hogy empirikus módon kutatok tovább, találhatunk például olyan lejátszási listát, ahol porszívóznak, mosogatnak, még az is lehet, hogy így még közelebb hozzák az emberhez a házimunka egyes feladatait, ki kell próbálni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában