Önnek ajánljuk

2021.04.11. 11:30

Klímánk felkészítése a nyári szezonra

Január, február, itt a nyár – szoktuk mondani. Bizony repül az idő, már áprilist tapossuk. Ha nem figyelünk, egy pillanat alatt a nyakunkon lesz a nyár, berobban a kánikula, és már nyúlunk is a klíma távirányítója felé. Sokan az utolsó pillanatra hagyják a klímaberendezésük felkészítését a szezonra. Olyankor már nem könnyű szerelőt találni, így nekilátunk mi magunk a tisztogatásnak, vagy „jól van az úgy”-alapon használni kezdjük.

Kállai Félix

2021.02.24. Jovics Istvánvíz-, gáz-, központi fűtés szerelő egyéni vállalkozó Nagyvenyim Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Megkerestünk egy dunaújvárosi szakembert, Jovics Istvánt, aki már tíz éve foglalkozik klímaberendezés-szereléssel, hogy beszéljen a nyár eleji karbantartás szükségességéről.

Jovics István víz-, gáz-, központi fűtés szerelő egyéni vállalkozó
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– Mi a gyakorlat önöknél?

– A telepített klímáinkat nyomon követjük, tudjuk, hol szükséges karbantartás, és hol elegendő egy alapos tisztítás. Már januártól folyamatosan kiértesítjük az ügyfeleinket, egyeztetünk velük a karbantartás idejéről. Az időben elvégezett munka miatt tisztán, karbantartva várja a gép a használatot. Minden esetben megnézzük, hogy milyen állapotban van a készülék. A hőcserélő és porszűrő-takarításnál nem kell szétszedni a gépet. Ellenőrizzük a járókereket, ami a motor végén található. Ezen sok kosz megragad. A hűtés közben egy nedves környezet alakul ki, és mivel poros a levegő, felgyülemlik a kosz a járókerekeken. Ezen megtapadhat a gomba, a penész, könnyen kialakul a tenyészet. Ha hozzáférünk a terelőlapát levételével, akkor úgy tisztítjuk, ha nem, akkor apró darabjaira szét kell szedni a készüléket.

– A klímatisztítást házilag is meg lehet csinálni?

– Külsőleg mindenképp. Tudni kell azonban, ez ideig-óráig jó. Mi is találkoztunk már olyan készülékkel, amit évente tisztított a szerelő, de csak felületileg. Nem szedte szét a berendezést. Előfordul, hogy az egy éve karbantartott, tisztított klíma extrém módon koszosodott el. Ha a kinti és a benti hőmérséklet között nagy a különbség, azaz alacsonyabb hőfokon működtetjük a berendezést, akkor folyamatosan nedves környezetben működik a klíma. Ez pedig a megszokottnál több kosszal és gombával jár, hiszen a benti poros levegőt keringteti. A városban lakóknak nem kell ecsetelnem, hogy egy szellőztetéssel mennyi por kerül a lakásba. A gombásodás nem a hőcserélőn kezdődik, mert folyamatosan csorgó víz van rajta, és sok készüléknél már szárítás is működésbe lép a készülék kikapcsolásakor. A gombásodás a cseppvízelvezető tálcán, a járókeréken, a kifújó részen, a burkolatnál jelenik meg, ami aztán idővel megvastagodik. A barkácsoló vénával rendelkező ügyesebbek szét tudják szedni a gépet, de ne felejtsük el, hogy ilyenkor garanciavesztéssel jár, ha megsérül a berendezés.

Nem mindegy, hogy milyen levegőt szívunk be. Előfordul, hogy az egy éve karbantartott, tisztított klíma is extrém módon elkoszosodik, penészesedig, gombásodik.

– A mobilklíma tisztításhoz is kell szerelő, vagy azt mi is megoldhatjuk?

– Ha lehet, ez még nehezebb ügy. Jobban össze van rakva a burkolat, nem olyan egyszerű szétszedni. Nálunk az a gyakorlat, hogy a mobil klímaberendezést elvisszük a műhelyünkbe, ott szétszedjük, kitakarítjuk, ha szükséges, akkor javítjuk, és úgy kapja vissza a tulajdonos. Ezt már nyugodt szívvel használhatja.

Klímatisztítás után. Így már biztonsággal használhatjuk a klímaberendezésünket.

– A járvány miatt jobban figyelünk az egészségünkre. A klímaberendezésen elszaporodó baktériumok légiósbetegséget okozhatnak, ami súlyos tünetekkel járhat. Ön hogyan látja, valóban óvatosabbak vagyunk?

– Szerintem igen, jobban figyelünk az egészségünkre. A legionella-baktériumok valóban veszélyesek, súlyos brtrgdéget is okozhatnak. Ezért mi a vegyszeres fertőtlenítésen kívül az ózonos fertőtlenítést is bevezettünk. Miután megtisztítottuk a klímaberendezést a gombáktól és a szennyeződésektől, igénytől függően ózongenerátorral is fertőtlenítjük a szobát.

Ilyen volt, ilyen lett. Tisztítás előtt és után.

– Aki az éves klímatisztítást szeretné elvégeztetni, milyen összeggel számolhat?

– Minden szolgáltató más árakkal dolgozik, de nagyon nagy különbségek nincsenek. Nagyjából hat- és tizenötezer forint között mozog az ára, ami a szennyeződés mértékétől függ. Az alaptisztítás során a szűrők, a hőcserélő felület, a járókerék tisztítását, vegyszeres fertőtlenítését végettük el, majd a gép mozgó elemeit ellenőrizzük. Ezenkívül a nyomás és a hőmérséklet is vizsgálat alá kerül. A kültéri egység kondenzátorának a tisztítása, mosása jön ezután. A berendezés állapotától függ, hogy mennyire szükséges szétszedni a gépet. Ez nagyban befolyásolja az árat is. A karbantartási költségek, ha szükségesek még erre az összegre jönnek rá, ha már nincs garancia a készülékre. Az ózonos fertőtlenítés régebben drágább volt, de a vírus megjelenésével egyre többen vállalták ezt a munkát, így ennek az árai csökkentek. Átlagosan két-, háromezer forintért már elérhető ez a szolgáltatás is.

– Kifizetjük ezt az összeget, vagy inkább spórolunk rajta?

– Azt tapasztaltuk, hogy az ügyfeleink megértették a kockázatokat, így a szezon – legyen az téli vagy nyári – előtt elvégeztetik a szükséges fertőtlenítést. Tudják, hogy a karbantartás, ha szükséges, akkor növelni a készülék élettartamát. A klíma takarítása, fertőtlenítése miatt tiszta levegőt szívhatunk be, ez pedig nyugalmat ad, emiatt nem kell aggódnunk.

A karbantartott klíma hosszabb üzemidőt és biztonságos működést garantál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában