kivilant a macfarok

2021.04.20. 10:00

Értelmező szótár használt autók vásárlásához

Van a nagy közösségi portálon egy oldal, amely magyarra fordítja az „ujjmatyar” szavakat

Brousil Csaba

Az autópiac sajátja a szakzsargon, de itt másról van szó Fotó: IGY/BMH

Fotó: Imre Gyorgy

Biztosan sokan találkoztak már olyan használt autós hirdetésekkel az interneten, amelyek ugyan magyarul íródtak, mégsem lehet pontosan érteni, miről is szólnak. Erre szakosodott egy oldal a nagy közösségi portálon, ahol ezeket a nyelvi gyöngyszemeket gyűjtik és adják meg a hirdetések homályos nyelvi „leleményeinek” pontos fordítását. A Bontó Troll Facebook-oldaláról válogattunk, találtunk pár igazi unikumot a gyűjtéseik között. Vajon mit akart eladni az az ember, aki egy Passathoz hirdetett meg öncsi-gencsit? A hirdetésben szereplő kép segített, valójában önindítóról (öncsi) és generátorról (gencsi) volt szó.

Sok hirdetésről ki sem derül, hogy pontosan miről is szól

Akadt egy olyan autó is, amelyet tulajdonosa ezzel a leírással kínált eladásra: „jonotorl jovátova kiűnő besje eletrono alak kima”. Ez magyarul annyit tesz, hogy: jó motorral, jó váltóval, kitűnő belsővel, elektromos ablakkal, klímával”. Igaz a kommentelők találgattak szlovák meseírónőre, óegyiptomi nyelvjárásra, de még a finn nyelv is szóba került. Azt nem tudni, hogy az autó végül elkelt-e vagy ezzel a reklámszöveggel nem vette meg senki. Utóbbin nem is csodálkoznánk. Került a válogatásba segítségkérő poszt is. Az egyik autósnak valami baja lett a kocsijával, amit így jellemzett: „ma kivilant a macfarok és nembir a kocsi”. Ez a megfejtések szerint annyit jelenthetett, hogy a műszerfalon kivillant az izzítás visszajelző lámpa és nem indul az autó.

Az autópiac sajátja a szakzsargon, de itt másról van szó
Fotó: IGY/BMH

Volt a gyűjtés szerint olyan elmés hirdető is, aki úgy hirdette meg autóját, hogy annak se a márkáját, se a típusát nem árulta el, csak azt hogy „kocsi” és hogy 230 ezer forint az irányár. Vajon eladhatta? Egy vásárló így adta meg, hogy mit is keres pontosan: rócs a vutókat valamit torőt a vutókat vásárolnák, fel kinek van hivjál piszalomal”. Ennek megfejtését olvasóinkra bízzuk, nem olyan bonyolult, viszont annál elgondolkodtatóbb, hogy miért születnek ilyen hirdetések. Az oldal él, igaz, jó egy éve nem frissült, de jókedvcsinálónak egy böngészést megér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában