jegyzet

2021.03.27. 11:00

Női szeszély

Szente Tünde

Fotó: illusztráció

Nehéz, megpróbáltatásokkal telített időket élünk. Nagy gondok, emésztő tépelődések, sorvasztó aggódások ülik meg lelkeinket – írja özv. Halász Sándorné Sacher Magda, a Székesfővárosi Háztartási Iskola igazgatója, 1915. március havában, az özv. Sacher Gusztávné Bárczy Bertával közösen szerkesztett Háborús főzőkönyv előszavában. Így folytatja: Kell, hogy a háziasszony minden időben tudatával bírjon nemes hivatásának; hogy érezze, miszerint nemcsak a kenyérkereső férfi a családfenntartó, hanem a családanya is az, aki ezt a megkeresett kenyeret okos számítással tudja felhasználni. Jó háziasszonyok, családanyák! Ehhez a szép és nemes küldetéshez segítőeszközöket kívánunk adni ebben a kis könyvecskében. Azt a fontos célt szolgálja tehát ez a kis könyvecske, hogy az életfenntartáshoz szükséges eledelek, mely anyagokból, minő módozatok mellett állíthatók elő legtakarékosabban. Nem a szakácskönyvek sablonos mintáját követi e könyvecske, hanem az okszerű tanácsadóját, amit ha következetesen alkalmazunk, egészséges, tápláló és az adott viszonyokhoz képest mégis a legolcsóbb élelmezéshez juthatunk. Adja Isten, hogy ez az Útmutató is eszköz legyen ahhoz a nagy nemzeti munkához, mely elvezet mindnyájunkat megérdemelt boldogulásunkhoz.

Az Általános tudnivalók fejezetben a szerzők kiemelik annak fontosságát, hogy megismerkedjünk mindazon táp­anyagokkal és azok takarékos készítési módjával, amelyek az akkori viszonyok mellett rendelkezésükre álltak. A tej használata nélkül is süt­hetünk, főzhetünk. A vízzel készített tészták igen ízletesek, de tejpótlékul használhatjuk a tejport, ha egy liter forró vízhez 8-10 deka „Gallak”-féle tejport számítunk. Járványos időkben ajánlatos az edények, evőeszközök, jégszekrények stb. fertőtlenítéséhez lysoform-oldatot használni.

A cibereleveshez a búzakorpát forró vízzel leöntjük, s ha már langyos...

Íme, néhány recept a kötetből. A cibereleveshez a búzakorpát forró vízzel leöntjük, s ha már langyos, kis kovászt morzsolunk bele, meleg helyen addig hagyjuk, míg megsavanyodik. Ez a cibere így 3 hétig is eláll. Használatkor leöntjük, s újra langyos vizet öntünk hozzá (betegnek, gyomorbajosnak igen ajánlatos) 1, 1/2 liter ciberelevet sóval és köménymaggal felfőzzük, egy fazékba 2 deci tejfelt veszünk, 1 tojást, 1 kanál lisztet, ezt elhabarjuk, s a forró ciberelevet ráöntjük, s vigyázva tovább habarjuk, nehogy a tojás összefusson, ha betegnek készítjük, lisztet nem szabad hozzáadni, csak tojássárgáját és kevés tejfelt.

A húsételek közül figyelemre méltó a párolt marha- vagy lóhús, a nemzeti marhaszelet, a marhaszáj rizzsel, a tüdőlepény, a kirántott- és a töltött nyelv elkészítésének receptje.

A vajas tészták sorából nem hiányozhatott a Női szeszély: 25 deka vajat, 25 deka cukrot, 25 deka tisztított mandulát, 25 deka lisztet egy tojással összegyúrunk, szükség szerint egy kis tejet is adhatunk hozzá. Vékonyan kisodorjuk, világossárgára megsütjük. Ízzel megkenjük, 8 tojás fehérjéből kemény habot verünk és 20 deka cukorral összekeverve, a tésztára kenjük. Sütőben szárítjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában