Drágább, mint tavaly

2020.12.05. 14:00

Még nincs nagy roham a helyi piaci standoknál

Lassan indul be az ünnepi szezon a helyi piacon. Az árusok kínálata már gazdag, a forgalom pedig a következő hetekben tetőzhet.

Szabó Szabolcs

A járványhelyzet a helyi piacon is érzékelhető. Tavaly ilyenkor már lapunk arról írt, hogy méteres sorok kígyóznak a halas szak­üzletnél.

Nos, most ettől nem kell tartani. Az egész évben tapasztalható drasztikus áremelkedés itt is érzékelteti hatását.

Csupán egy példa: 2019 decemberében már kilónként 300 forint könyékén lehetett vásárolni almát, ma ezt már csak 400 forintért tehetjük meg.

A húsárak is emelkedtek, ám még nem drasztikusan.

Már az esztendő első hónapjaiban is jelentősen emelkedett számos alapvető élelmiszer ára. A napi fogyasztást meghatározó termékek esetében tempósan növekedtek az árak a közelmúltban is, így minden bizonnyal jóval drágább lehet az idei karácsonyi menü összeállítása a tavalyinál. A helyi piacra azonban a következő hetekben is érdemes lesz kilátogatni, hiszen egy fi gyelmes bevásárlókör alatt – lesve a kedvező árakat – ezúttal is sokat spórolhatunk.

 

A standokon található kolbász kilója 2700–3000 forint, a vastagkolbász kilója 3000–3500 forint. A fültölt sonka és tarja kilója is ebben az árban mozog jelenleg.

A tepertő áráról már korábban bővebb írásban értekeztünk. Csütörtökön, átlagosan 3500–4000 forintért kínálták ezen finom árut.

Ami a zöldségeket illeti, nagyobb ármozdulás az utóbbi héten nem történt. A sárgarépa kilója 250–300 forint, a fehér répa kilója 450–600 forint között mozog. Igazi vitaminbomba a fekete retek, amelynek kilóját 280–320 forint között kínálják. A fekete retek beltartalmi értékeiről elmondható, hogy ez a gyökérzöldség nemcsak tápértékéről, de még inkább gyógyhatásáról híres. Illóolajban, C-vitaminban, káliumban, vasban és foszforban gazdag. Antioxidáns tartalma magas. A népi gyógyászatban epe- és májtisztító hatású szerként közismert, de ugyancsak jó rekedtség, köhögés, megfázásos betegségek ellen. A vörös- és fokhagymához hasonlóan a fekete retek is baktérium- és vírusölő hatású, immunerősítő szer.

Karácsonyi kellékek sokaságából is válogathatnak a helyi piacra járó vásárlók
Fotók: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A savanyú káposzta kilóját 600 forintért mérik és további ízes finomságokat is találunk a pultokon. A vírusok elleni napi harcban is erősíthetjük immunrendszerünket ezen finomságok napi fogyasztásával.

A vásárlók többsége már bezsákolt télire. Azaz a pincében, kamrában hever már a zsákos hagyma és krumpli. A vöröshagyma kilóját e héten 180–300 forint között, míg a burgonyáért – fajtától függően – 160 és 320 forint között kínálták. Ami meglepő volt, hogy a Görögországból érkezett naracs kilója már 600 forint felett (620/kg) volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában