katasztrófavédelem

2020.12.16. 09:00

Együtt vigyázunk, hogy ne történjen baj

Szén-monoxid-érzékelőt ajándékoztak a tűzoltók annak a vajtai családnak, ahol szén-monoxid-mérgezéssel került kórházba egy kisfiú még november végén.

duol.hu

Fotó: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság a Magyar Vöröskereszt területi szervezetével együttműködve összesen tizenhat szén-monoxid-érzékelőt és harmincnégy füstérzékelőt adományoz a rászoruló családoknak decemberben.

A készülékeket az Országos Tűzmegelőzési Bizottság juttatta el Fejér megyébe. A testület jóvoltából már évek óta hagyomány, hogy a megyei tűzmegelőzési bizottságok kapcsolatba lépnek rászoruló családokkal, és kézzelfogható, konkrét segítséget, azaz eszközöket, füst- vagy szén-monoxid-érzékelőket adnak át nekik. A berendezések felszerelésében is segítséget nyújtanak a katasztrófavédelem munkatársai. A készülékek elosztásakor a rászoruló családok szociális helyzetét, a veszélyeztetettséget, és a családtagok számát vették figyelembe. Az életmentő érzékelő eszközök adományozásával a katasztrófavédelem célja az, hogy erősítse az emberekben annak fontosságát, hogy aktívan részt vegyenek saját biztonságuk megteremtésében.

Fejér megyében évente átlagosan 230 lakástűz keletkezik, legtöbbször figyelmetlenségből és valamilyen nyílt lánggal összefüggő tevékenység következtében. Ilyen a fűtés és a sütés-főzés, ugyanakkor gyakoriak az elektromos eredetű tüzek, és sajnos még a dohányzás is többször okoz lakástüzet. Tűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. A tűz kezdeti szakaszában általában először füst képződik, ezt észlelve a füstérzékelők átlagosan egy percen belül jeleznek, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a tűz kezdeti szakaszának eloltására.

Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés, mind például a vízmelegítő, a kazán, a bojler, a konvektor, a kályha, cserépkályha, kandalló a megfelelő szellőzés hiánya miatt elhasználja a helyiségben lévő oxigént. A szükséges levegő-utánpótlás nélkül ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. Ezért nagyon fontos, hogy évente ellenőriztessük a fűtőberendezést, éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, figyeljünk a levegő-utánpótlásra és feltétlen használjunk szén-monoxid-érzékelőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában