ez már művészet

2020.10.25. 07:00

Amikor a papírlap életre kel

Biztos, hogy mindenkinek a gyerekkori emlékei között ott van, amikor iskolában papírrepülőt, csákót vagy hajót hajtogatott, micsoda boldogság volt! Vannak, akik profi szinten űzik a papírhajtogatás művészetét, ilyen Horváth Hella is, az alkotóval beszélgettem az origami világnapja alkalmából.

Varga Zsófi

Mikor találkozott először az origamival, hogyan vált az élete részévé?

Gyermekként egy-két alapmodellen kívül nem ismertem mást. Főiskolásként tanultam meg az „ezer papír” technikát és kezdtem el origamizni. 2006-ban az akkori Városi Könyvtár támogatásával megszerveztem a székesfehérvári Origami Szakkört, elsősorban felnőttek részére. A következő évben kollégáim biztatására szerveztük meg első önálló kiállításomat. Az volt a célom, hogy minél többen ismerjék meg az origami varázsát. 2010-ben tagja lettem a Magyar Origami Körnek, 2015-től tagja vagyok a kör Művészeti Szekciójának.

A teszallációt a paverpol technikával, egy hobbi szobrászati technikával ötvözi, így a hajtogatás kisplasztikává válik
Fotó: amatőr

Mit jelent önnek az origami?

Számomra az origami a tökéletes kikapcsolódást jelenti. Könyvtárosként dolgozom és önkéntesként a székesfehérvári Vadmadárkórházban. Munkáim során számos lehetőségem van népszerűsíteni a hajtogatást. Szeretem, amikor játszóházakban, rendezvényen kipróbálják az origamit az érdeklődők és sikerélményük van. A gyerekek és felnőttek lelkesedése örömforrás nekem.

Az origamin belül melyik technika a kedvence, melyikben alkot a legtöbbet?

Több hajtogatási technikát kipróbáltam, jelenleg a tesszaláció, az origami egyik új ága jelent számomra kihívást. A teszalláció lényege, hogy a papír nagyon pontos és aprólékos előhajtása után a vonalak egymásra hajtásával, kiemelésével dolgozunk. A kész modell mozaik-hatású. Újabban a teszallációt a paverpol technikával, egy hobbi szobrászati technikával ötvözöm, így a hajtogatás kisplasztikává válik.

A szem és a kéz összehangolt munkája mellett fejlődik a térlátás, a memória, a kreativitás, a térbeli tájékozódás és a finommotorika
Fotó: amatőr

 

Miért ez áll a legközelebb önhöz?

A hajtogatási technikában rejlő lehetőségek és a variációk sokfélesége teszi hihetetlenül sokszínűvé ezt a nehéz, de látványos eredményt adó hajtogatási módot. Rendkívül élvezem, hogy egy teszallációs kép átvilágítva a fény-árnyék játék hatására milyen változatos, szemet gyönyörködtető formákat rajzol ki.

A papíron kívül milyen eszközöket használ?

A papír hajtásainak megerősítésére van egy fából készült élező késem és fogpiszkálót használok még a térbeli kiemeléseknél, ahol szükséges.

Az alkotó, Horváth Hella
Fotó: Koppán Viktor

Milyen készségek, képességek szükségesek ahhoz, hogy valaki akár alapszinten is elsajátítsa ezt a művészeti ágat? Hol lehet origamizni tanulni?

Azt gondolom, hogy bárkinek érdemes kipróbálnia az origamit a játék, az alkotás kedvéért. A szem és a kéz összehangolt munkája mellett fejlődik a térlátás, a memória, a kreativitás, a térbeli tájékozódás és a finommotorika. Hazánkban 1988-ban alakult meg a Magyar Origami Kör, ami összefogja országos szinten az origamizókat, különböző rendezvényeiken pedig lehetőség van megtanulni a hajtogatás fortélyait. Ezen kívül számos könyv és a legnagyobb videomegosztó csatorna is különböző nehézségi szintű modellek tanulásában segítségül hívható.

Van példaképe, akinek követi a munkásságát?

Az origamisok egy rendkívül vidám és összetartó csapat hazai és nemzetközi szinten is. A közösséghez tartozás nem csak a munkáink bemutatásának színtere, hanem tanulunk is egymástól. Példaképként Somos Endrét emelném ki, aki a mesterem a teszallációs technika elsajátításában.

Mennyire népszerű az origami manapság? Hogy ítéli meg a helyzetét?

Az origami egy tradicionális Japán papír művészet, amely Európában a XVI-XVII. században bontakozott ki. A mai hajtogatás a két különböző technikából jött létre és helyet kapott az oktatásban is.

Lillian Vorhaus Oppenheimer – akinek az origami világszintű elterjesztését köszönhetjük – 1898. október 24-én született. Az ő tiszteletére ezen a napon tartják az origami világnapját, illetve október 24-től, november 11-ig origami világnapokat szerte a világon, így hazánkban is.

Mik a tervei a jövőre nézve, kiállítás, egyéb más origami projekt?

Eleinte rendhagyó kiállításmegnyitókat tarottam, ahol beszéltem az origamiról, majd megszületett egy önálló előadás gondolta, “A hagyományostól a modern origamiig” címmel. Vetítéssel, modellek bemutatásával mesélek az origami történetéről, a legismertebb hazai és nemzetközi origamisokról, a modern irányzatokról és az origami hatásairól. Az előadás végén természetesen közösen hajtogatunk. Önálló kiállításaim mellett részt veszek origami-paverpol alkotásaimmal országos kiállításokon is.

Jelenleg egy súlyos betegségből gyógyulok, így közel egy éve nem tudtam érdemben alkotni. Az origami terápiás módszernek is kiváló, ezt most saját magamon alkalmazom. Újra alkotok, bízom benne, hogy hamarosan ismét összeáll egy bemutatásra kész anyag.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában