szponzorált tartalom

2020.07.13. 11:42

Újranyitottak az edzdőtermek – nehéz a kezdés?

A járványhelyzet miatti korlátozásokból felocsúdva újra megindult az élet az edzőtermekben. Volt, aki a bezárások alatt megoldotta az edzéseket otthon vagy akár a szabadban, de sajnos akadt olyan is, aki a mozgást háttérbe helyezte pár hónapra. Most az utóbbiaknak szeretnénk biztatást adni cikkünkkel!

Amikor véget ér egy edzés korszaka

Az állandó testmozgás – mint egy jó szokás – beépül a mindennapjainkba. Azonban, ha bármely ok miatt abbahagyjuk a sportot, annak hiánya nagyon jól definiáltan fog jelentkezni. Nézzük, mi történik a testtel, miután megszűnik a rendszeres testmozgás!

  • Pszichológia és látvány
  • A rendszeres edzés abbahagyását követő 10. napon már pszichológiai változások indulhatnak el, miközben a memória képessége is romolhat. Mindemellett a folyamatosan karbantartott izmok elernyednek, és ez bizony rögtön meglátszik a tükörben.

  • Izomveszteség
  • A 12. napon kezdődik el az izomtömeg csökkenése. A rossz hír ebben, hogy amilyen gyorsan indul ez a folyamat, olyannyira lassú – ez akár hónapokat is jelenthet – lesz majd, hogy újra a régi formádat láthasd viszont.

  • A plusz kilók
  • Ha még nem lett volna épp elegendő az izmaid csökkenése, ekkortól már a súlyfeleslegtől is tartani kell. Minél több idő marad ki az edzésből, annál inkább válnak kedvezőtlenekké az arányok.

    Mi akadályoz az újrakezdésben?

    Egy kis kihagyás, és hirtelen úgy érzed, mintha sosem sportoltál volna előtte? Hidd el, nagyon sokan éreznek így. Le kell küzdeni azt a pszichológiai nyomást, hogy jelenleg csak emléke vagy egykori kinézetednek. Azonban minden fejben dől el, ezt sose feledd. Lendülj túl az elveszett formádon, és fogadd meg, hogy visszanyered régi éned!

    Táplálékkiegészítők

    Az edzés mellett elhagyott táplálékkiegészítők visszaépítése a mindennapokba legalább annyira fontos, mint a sport rutinja. A fehérjék és aminosavak az újrakezdésnél jó szolgálatot fognak tenni. Minőségi fehérjékből válassz, mint amilyeneket a Fittprotein.hu oldalán is megtalálhatsz!

    Csak lassan!

    Most jön a következő nehézség. Mert felvértezted magad, és nagyon vágysz rá, hogy teljes erőbedobással visszaállj az edzések rendszerességébe. Azonban tudnod kell, nem folytathatod ott, ahol abbahagytad. A kardió-, és erőnléti edzéseket eleinte érdemes heti váltásban végezni. Az egészséged érdekében nemcsak az izmaid hirtelen megerőltetését kell kerülnöd, de a megugró pulzus sem fog jót tenni. Például, ha nálad a sport a futás, akkor ne kezd rögtön maratonnal.

    Bemelegítés

    Kihagyás után letapadt izomrostokkal kell számolni. Ne akarj rögtön az elején egy húzódást vagy szakadást összeszedni, mert akkor újabb kényszerpihenő következhet. Hidd el, nem szabad a bemelegítést kihagyni!

    Újra csúcsformába kerülsz

    A lassú az új gyors. Vagy mondhatjuk úgy is, hogy a türelemmel való újrakezdés fogja leghamarabb meghozni a várt eredményt. Vedd fel a ritmust, vár a tökéletes forma!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában