Megelőzni a tragédiát

2020.07.25. 09:00

Frissítik a vizet, hogy ne pusztuljon annyi hal

Emlékezetes volt 2017 nyara a dunaújvárosi horgászoknak. Megdöbbentő méretű halpusztulást tapasztaltak a Felső-öbölben, a szabadstrandnál. Idén egyelőre úgy néz ki, sokkal enyhébb mértékben, de megint pusztulnak a halak.

Balla Tibor

2020.07.24. Preventív oxigén dúsítás a Szalki-szigeti tóban Dunaújváros Szalki-sziget Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Balla Tibor / Dunaújvárosi Hírlap

Somfai Rezső, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke elmondta, napok óta látják, hogy valami nem stimmel a tóval, a halőrök körültekintően figyelték a változásokat. Azt látták, hogy a horgászok most nem fenekezős készségekkel fogják ki a halakat, hanem úszóssal, ami azt jelenti, hogy a felszínhez közelebb. Aztán egymást követően több alkalommal olyan időjárás-változás jött, ami 15 fok hőmérséklet-változást is hozott egyik napról a másikra, nagy légnyomásváltozásokkal, és a felszínre hozta az algatelepeket, a szél pedig a Szigeti út öblébe fújta be. A három évvel ezelőtti esetből okulva rögtön elkezdték mérni a víz oxigéntartalmát, de az teljesen rendben volt és van. Valami mással van dolguk. Akkor a busa, a keszegfélék, a süllők pusztultak elsősorban, most pedig a pontyok, már vagy százötven kilogrammnyit kellett elszállítani. Most nem lehet ugyanazzal a módszerrel védekezni.

A halászati szakemberek azt mondják, országos a probléma az alacsony vízszintű tavaknál. Az elnök konzultált tógazdákkal, s arra jutottak, hogy valószínűleg sok a tóban felgyülemlett szerves anyag. Levelek, ágak és azok a szerves anyagok, amikkel a jelentős számú horgász beeteti a halakat. Ezek rothadásnak indulnak, és nitritet termelnek. Ezért jöttek fel a halak a mélyből a felszínhez közelebb. Mindemellett a nyárfa szöszös barkája is ellepte a vizet, az éhes halak pedig behabzsolták. Ráadásul az ugyancsak toxikus kék alga a szokottnál is nagyobb mennyiségben van jelen. Somfai Rezső kis mennyiségben már kísérletezett egy szárított gombafajtával, ami lebontja ezeket a szerves anyagokat. Megkereste a mostani forgalmazót. Nem egyszerű a helyzet, mert víz- és üledékminták alapján lehet csak meghatározni az alkalmazás helyét és az anyag mennyiségét. Ilyen laboros vízmintaelemzést Debrecenben készítenek.

Addig is prevencióként jetskiseket hívott a vízfelületre. Ezek nem propelleres, hanem turbinás hajtásúak, a kiáramló vízsugár a pipáló halakban nem tesz kárt, de az oxigént lenyomja a mélyebb rétegekbe, frissítve a vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában