olyan tárgyak, amiket hajdan használtak

2020.07.19. 07:00

A Levendulás Tündérkertben vendégeskedtek az óvodások

Ez nem egy magyar Disneyland, itt magunkat is be kell dobni ahhoz, hogy működni kezdjen a varázs. A szépség elérhető közelségben van hozzánk, de mégis egy kis aktivitással fel kell fedeznünk azt. Nincsenek fess személyek „Tündérke” feliratos kitűzőkkel, mert ha ügyesek leszünk, mi válunk azokká!

Balogh Tamás

Az óvodások otthonosan érezték magukat a Levendulás Tündérkert konyhájában

Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

Nagykarácsony

A település szőlőhegyi részének közepén található méretes portán nem hirdetik villogó feliratok, és a hangszórókból sem jönnek szép csendes utasítások, hogy mikor hová nézzünk, és mit csináljunk. (Ilyen berendezések nincsenek is ezen a helyen.) El kell engednünk magunkat, és hagyni a sajnos mind ritkábban használt kreatív fantáziánkat, hogy felfedezzük, és elhiggyük a látnivalókról, hogy azok nem hasonlók valamihez, hanem igaziak!

Ketten építették

A házigazdánk, Boni Linda a fér­jével közösen, a két kezükkel, rengeteg munka árán, évek alatt hozta létre ezt a csodálatos világot. Látva az elbűvölő eredményt, merészen bekérdeztem:

Boni Linda, a házigazdánk

– Nagylány vagy már, de még a mai napig is egy romantikus álmodozó?

– Valóban a gyermekkori emlékeimet feldolgozva a régi álmaim valósultak meg ezen a helyszínen. Erdélyben, Marosvásárhely mellett születtem, és a gyermekkoromat is ott töltöttem. A mostani készültségi helyzetünk csupán egy állapot, mert folyamatosan új ötleteink születnek, amik félő, hogy évekre – akár egy mókuskerékben – folyamatosan munkát adnak nekünk. Sokat dolgoztunk, de imádtam minden percét. Valószínűleg így lesz ez a folytatásban is. Őszre is vannak terveink, akkor a tökkel és az őszi virágokkal fogunk jelentkezni. Egy igazi Tündérkertet szeretnék mindenféle évszakos gyönyörű virágokkal, hogy egész éven át lehessen bennük gyönyörködni. Jó viszonyban vagyunk a szomszédainkkal, az itt élő őstermelőkkel, például a málnással, és így közösen összeállva már egy komoly és élvezetes programmal tudjuk várni a vendégeinket.

– Több éven át tartó kétkezi munka után, saját erőből, egy csodát hoztatok létre. Kinek?

– Azoknak, akik szeretik az ehhez hasonló csendes, természetközeli helyeket. Akik úgy szeretnének pihenni, hogy közben ezt a madárcsicsergést és a csörgedező víz hangját hallhassák. Ez egy korhatár nélküli mulatság. Azt szeretnénk, ha a felnőttek mellett a családosok is meglátogatnának bennünket, és ezen a különleges játszótéren a meseszép környezetben még közelebb kerülnének egymáshoz! Nem félünk a gyerekektől, mert rossz nincs is közöttük, legfeljebb néhány „eleven”. Szeretjük őket. Amikor elfáradtak, felfrissülhetnek a saját készítésű bodza- és levendulaitalunktól.

Ez az igazi

– Nálunk nem népies játékok vannak, hanem valóban olyan tárgyak, amiket hajdanán használtak. Itt az izgalmas búvóhelyet nem festett dekoráció, hanem valódi kukoricaszár-kévékből összeállított, gúla formájú kunyhó adja. Az idén csak bemutatót tartunk a kincseinkből, aztán majd a következő évtől a látogatói jegyekkel vehetnek részt a vendégeink a mi időutazásunkon. Az akkorra már a reményeink szerint megerősödő levendulás területünkre „szedd magad!” akcióra is várhatjuk őket. A rossz időjárás miatt nálunk az idén június végére borult igazán virágba a jelenleg hatezer töves ültetvényünk. A kis birodalmunkat úgy alakítottuk ki, és a növényzetet is úgy telepítettük, hogy mindenki kedvére hódolhasson a mai kor egyik legnagyobb technikai divatjának, a fotózásnak. Nemcsak a levendula és a legalább ötvenféle vadvirággal ékesített parcella, hanem a környékünkön lévő dombok és a hatalmas lombos fák is szinte kínálják magukat a megörökítésre.

Kapu a nagyvilágra – pontosabban a szemet gyönyörködtető ültetvényre

– Tájházat akartatok nyitni?

– Nem föltétlenül azt, de ki akartuk használni az épületünk adta lehetőségeket, ezért kétféle stílusban rendeztük be azokat. Nagyon sokféle háztartási és gazdasági eszközt kaptunk a falu lakóitól, amikkel be tudjuk mutatni a mindenféle korosztályba tartozó érdeklődőknek, hogy az elmúlt századokban milyen szerszámok és fölszerelések segítették és szolgálták ki száz évekkel ezelőtt az ezen vidéken lakókat. Nagyon sok nagykarácsonyi ember segítette a munkánkat, mert nagyon jó ötletnek tartják az elképzeléseinket. Hálásak vagyunk nekik érte.

Tündérek jártak ott

A gyerekek két kilométert tekertek oda és ugyanennyit vissza

Ezek a tündérek nagyon is valóságos személyek. A helyi Örökzöld óvoda apróságai. Modern és nagyon ügyes tündérek, akik kerékpárra pattanva hajtottak ki Szőlőhegyre, a mesés birodalomba. Az erről szóló történetet Horváthné Támer Ilona, az intézmény vezetője mesélte el nekünk.

Út közben jó volt megpihenni egy keveset

– A vírushelyzet miatti kényszerszünetet a mi gyerekeink is rosszul viselték, és nagy örömmel tértek vissza a barátaikhoz az oviba. Feldobtam a gyerekeknek: mi lenne, ha elmennénk egyet biciklizni? Gondolom, nem meglepő, hogy mindannyian kaptak rajta, és attól kezdve naponta kérdezgették, hogy mikor indulunk?! Sokféle izgalmas és kellemes dolgot vittek végbe a gyerekek egyetlen délelőtt alatt. Mindenekelőtt egy komoly tréninget, hiszen két kilométert tekertek oda és persze ugyanannyit vissza. Mellette egy ritkán járt úton két segítővel gyakorolták a közúti közlekedést, és persze élvezték a Tündérkertet! A felnőttek azt mondanák rá, hogy ez egy kiváló csapatépítés is volt. Alaposan felkészültünk a „túrára”, ahol segítőim is voltak: Rózsahegyiné Horváth Anita óvó néni, és Czeiner János, a gondnokunk is velünk tartott. Az indulás előtt megbeszéltük a szabályokat: nem előzzük meg egymást, egyesével haladunk, és figyelünk a felnőttekre. Teljes volt a siker, mindenki szófogadóan teljesítette a távot.

– Mit adott nekik a Tündérkert?

– Ez alkalommal nem a túra volt az első számú célom, hanem az, hogy ismereteket is nyújtsunk a számukra. Azért esett erre a helyszínre a választásom, mert a település régi életmódját is bemutatják. A siker a várakozásunkat is meghaladta, hiszen a gyerekek ámulva hallgatták az ismertetőt, és rengeteg, a hallottakkal kapcsolatos kérdést tettek föl, tehát érdekelte őket, és alaposan meg akartak mindent ismerni.

– És az óvó néninek honnét voltak az alapos ismeretei?

– Dunaföldvárról származok, és mondhatom, hogy a szüleim és a nagyszüleim is hasonló környezetben nőttek fel, ezért voltam otthonos abban a házban is. Egy kicsit hazaérkeztem, mert nem voltak ismeretlenek az eszközök, és ennek a régi típusú falusi háznak a megosztása sem.

Időutazás a domboldalban

A kukoricaszár kunyhó a stílusos búvóhely

– Az volt a gyerekek számára az igazi csoda! Minden játékelemnél rögtön föltalálták magukat. A mezítlábas ösvény vagy a kukoricaszár kunyhók nagy örömöt adtak a számukra. A horgásztó kihagyhatatlannak bizonyult, az óriás buborékfúvás pedig maga volt a csoda! Nagyon tartalmas délelőttöt töltöttünk el a Levendula Kertben. A sok játék után pedig megvendégeltek bennünket a háziak.

Az óvodások otthonosan érezték magukat a Levendulás Tündérkert konyhájában
Fotó: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

Úgy érzem, hogy minden gyermek élményekkel telve tért vissza az oviba. A slágerkérdésük azóta is: „Óvó néni, mikor megyünk újra biciklizni?” Ó, jövőre nézve együttműködő partnerünkké választottuk ezt a csodálatos gyermek- és vendégcentrikus vállalkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában