2020.07.05. 10:00
A gasztronómia része a világ természeti, kulturális sokféleségének
Élelmiszereink megtermelése óriási terhet ró környezetünkre, és ezzel természeti értékeinkre is hatással van. Érdemes minél kisebb ökológiai lábnyomú élelmiszereket választanunk, így segítve bolygónk fennmaradását.
Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Közgyűlése által 2016. december 21-én elfogadott állásfoglalás alapján minden év június tizennyolcadika a Fenntartható Gasztronómia Világnapja. – Emlékeztet a feol.hu. Az említett dokumentum elismeri a gasztronómiát olyan kulturális kifejezésként, amely a világ természeti és kulturális sokféleségéhez kapcsolódik. A koronavírus-világjárvány hatásainak következményeként a fenntartható gasztronómia, a szezonális alapanyagok és termelők ünneplése, a vadon élő állatok, valamint a kulináris hagyományaink megőrzése ma fontosabb, mint valaha – áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében, amelyben Boros Anita, a tárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára kiemeli, a gasztronómia kulturális kifejezés, amely összekapcsolódik a természettel és a világ kulturális sokszínűségével, továbbá hangsúlyozza, hogy minden kultúra és civilizáció hozzájárulhat a fenntartható fejlődéshez.
A gasztronómia a fenntartható fejlődési célok elérésében összekapcsolódik a mezőgazdasági fejlődéssel, az élelmezésbiztonsággal, a táplálkozással és a fenntartható élelmiszerek előmozdítása révén szerepe van a biodiverzitás, azaz a biológiai sokszínűség megőrzésében is.
Az államtitkár rámutat arra is, a fenntarthatóság azt a gondolatot erősíti, miszerint például a növénytermesztést, az állattenyésztést, a halászatot vagy akár az ételkészítést is oly módon érdemes végeznünk, hogy általa ne pazaroljuk a természeti erőforrásokat. A fenntartható gasztronómia tehát azt a „konyhát” jelenti, amely figyelembe veszi az összetevők származási helyét, az étel termesztésének, a piacokhoz és végül a tányérokra jutásának módját.
Az államtitkár szerint fontos, hogy egyaránt kiálljunk a hagyományos és minőségi ételek védelme mellett, valamint a helyi termelők és a gasztronómiát képviselő közösségek piaci szerepének és jelentőségének emelése mellett is. A fenntartható fejlődés érdekében fordítsunk figyelmet arra, hogy az elfogyasztott ételeink olyan alapanyagokból készüljenek, amelyeket helyi, organikus és fenntartható módszerekkel termelnek, illetve dolgoznak fel. Mindemellett támogassuk együtt a helyi termelőket, és fogyasszunk több egészséges, lokális környezetből származó bioélelmiszert.