Számos helyi vállalkozó segítette az új egyházi székhelyet

2020.05.30. 11:30

Már szerkezetkész az új görögkatolikus templom

Már szerkezetkész állapotban van a Temető utcában épülő új görögkatolikus templom. A jelenleg is zajló munkálatokról, a nap mint nap bekopogtató adakozókról az építési területen beszélgettünk Kovács István görögkatolikus parókussal, aki egyszerre segédmunkása és projektmenedzsere is a beruházásnak.

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Eniko

Tavaly november végén jártunk legutóbb a Temető utcában, ahol az új görögkatolikus templom épül. Kovács István parókus már akkor azt mondta, 2020 tavaszára szerkezetkész lesz az épület.

– A szerkezetkész műszaki átadás a napokban az egyház képviselője jelenlétében már megtörtént. Gyakorlatban mindez annyit jelent, hogy a házunk már áll, és most lépünk a befejező fázisba. Az időjárás és a járványhelyzet miatt kicsit kicsúsztunk az előzetes ütemtervből, ám bízunk abban, hogy augusztus 31-ére minden elkészül – mondta el lapunknak a helyszínen Kovács István parókus, aki ha kell segédmunkásként is részt vesz az építésben.

Május 5-én helyezték fel a keresztet az új templom új kupolájára
Fotók: Zsedrovits Enikő

– Nem az én szerepem a jelentős, ha kell és időm van rá, magam is beállok, de főképpen az itt dolgozó szakembereknek jár a köszönet. Itt kell elmondanom, hogy a beruházás egésze közel 90 millió forint, mindez természetesen nem fedezné a teljes költségvetést, ám rengeteg felajánlást és segítséget kapunk nap mint nap. Köszönet illeti a többi között a Dutrade Zrt.-t, a Betontransz Kft.-t, az Idumont Kft.-t, amelyek kiváló szakmai munkájukkal és felajánlásukkal segítettek. Nélkülük ez nem sikerülhetett volna. E templom építése hat éve vetődött fel. Számos terv született, hatalmas öröm számunkra, hogy már így állunk. Az előzetes költségvetés 90 millió forint volt, most úgy látszik, ezt sikerül tartanunk. Mindez természetesen csak úgy lehetséges, hogy rengeteg segítséget, egyéni és családi felajánlást kapunk. Magam is csodálkozom, hogy van, aki bekopogtat és felajánlja, hogy elvégzi a villanyszerelést, vagy a csatorna beszerelését. Ezek komoly, olykor többmilliós tételek egy ilyen építkezésnél – mondta el lapunknak Kovács István, akit a következő hetek, hónapok terveiről is kérdeztünk:

A jelenleg is épülő templomban jártak munkatársaink

– A nyár végére szeretnénk befejezni az építkezést, mint azt korábban is elmondtam: az a vágyunk, hogy ez az új templom igazi ékköve legyen a városnak, elkezdtük az egyeztetést annak érdekében, hogy Szent Panteleimon ereklyéje is helyet kapjon az új templomunkban. Egyházunk ez ügyben már megkereste az olaszországi velencei patriarkátust. Sajnos a koronavírus-járvány miatt ez részben megakadt, de bízunk abban, hogy Panteleimon ereklyéje is gazdagítja majd a templomot. Mindezek mellett is úgy vélem, a templom építése remekül halad. A misézést is elkezdtük, vasárnap a római katolikus templomban várjuk a híveket, kedden és csütörtökön pedig az óvárosi templomban misézünk. Remélhetően a templomunk avatása után már itt helyben is várhatjuk a híveket.

Igazi közösségi tér lesz az új templom

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában