Hétfőtől megnyíltak a teraszok, de kevés a vendég

Hétfőtől enyhített a kormány a koronavírus miatt korábban életbe lépett szigorításokon. Ezek közé tartozik az is, hogy a vendéglátóhelyek újra kinyithattak, igaz, csak a teraszokon.

Agárdy Csaba

teraszokon a forgalom még nem a régi, de több helyen éledezik. A tulajdonosok bizakodnak, és várják a jó időt

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Lehet, hogy azoknak lesz igazuk, akik hetek óta mondogatják, semmi sem lesz olyan a vírus után, mint amilyen előtte volt. Most ezt el lehet képzelni, hiszen a hétfői „terasznyitás” után nem lepték el az emberek az egységeket. Reggelente nem kávéznak, délben nagyon kevesen ebédelnek, és a késő délutánt, az estéket sem a teraszokon töltik az amúgy rendszeresen vendéglátóhelyekre járók.

De az üzletek sem nagyon lelkesek, több közülük nem is élt az enyhítés lehetőségével, vagy nem nyitottak ki, vagy csak korlátozott nyitvatartással üzemelnek.

Van olyan belvárosi söröző, amelyik csak csütörtöktől vasárnapig tart nyitva, és akkor is csak délután négy órától este tízig.

A teraszokon a forgalom még nem a régi, de több helyen éledezik. A tulajdonosok bizakodnak, és várják a jó időt
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A belvárosban talán a Corner Hotel és Kávéház, valamint a Gourmand Kávéház, amelyek „békeidőben” a legnagyobb teraszforgalmat bonyolítják le. Most azonban ezeken a helyeken is kevés a vendég. (Persze arról azért ne feledkezzünk el, hogy az elmúlt napok nem teraszon ücsörgős időjárást hoztak, hiszen borús idő, szél, eső minden volt mostanában.)

De nézzük, mik a tapasztalatok? Grábics Gábor, a Corner egyik tulajdonosa nagyobb rohamra számított:

– Nem gondoltunk arra, hogy ilyen hamar jön az enyhítés, ezért nem is voltunk teljesen felkészülve, csak kedden nyitottunk. Azt hittem, megrohamoznak minket a vendégek, de sajnos nem ez történt. Lassan, de éledezünk. Egy biztos: nagyon örülünk ennek a kormánydöntésnek, és ha csak a teraszon, de végre kinyithattunk.

Azari Zsoltnak, a Gourmand tulajdonosának is hasonlóak a tapasztalatai, mint kollégájának: – Messze vagyunk attól a helyzettől, mint amikor le kellett állni. Kevés most még az érdeklődés, de bizakodunk. Leginkább abban, hogy ha jobb, melegebb lesz az idő, akkor az emberek szívesen ülnek majd újra ki a teraszra, megnő a forgalmunk.

A helyzet tehát még mindig nagyon nehéz a vendéglátósok számára, de a hurok egy kicsit lazult, és talán – ha minden jól alakul: az időjárás, a járvány visszavonulása – újra benépesülnek a teraszok a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában