Dunaföldvár

2020.05.10. 07:00

Egy különleges születésnapi ünnepségnek voltunk részesei

A jókedvű résztvevők többsége a karján kosárral, benne kifogástalan, a vacsorát megkoronázó, otthon készült mindenféle finomsággal érkezett. Valahogy úgy alakult, hogy a lépteiket nagyon barátságos üvegcsörgés is kísérte. Túl a találkozás örömén egy jeles napot, Pernizsák Mihály 80. születésnapját is ez alkalommal ünnepelték. Az eseményre Dunaföldváron, még a vírusjárvány előtt került sor.

Balogh Tamás

Pernizsák Mihály (k) a Dunaföldvári Kertbarátok és Városvédő Egyesület alelnöke 80. születésnapját ünnepelte ezen az estén, balra Prajda István, jobbra pedig Nagy Gábor

Fotó: Balogh Tamás

Prajda István civilben a Paksi Atomerőmű villanyszerelője. Az ­általa szervezett ünnepséget értékelve, játékból akár rokonszakmájának is mondhatná a másik kedvenc időtöltését: a rendezvényszervezést. Minden úgy működött ezen az estén, ahogy azt a nagy könyvben megírják.

– Ezzel a nagyon jó, körülbelül negyvenöt fős társasággal négy-öt éve járunk kirándulni. Már fél Európát bejártuk, és lassan egészen jól összekovácsolódtunk. A legutóbbi montenegrói utunk után Nagy Gábor, az egyik társunk meghívott bennünket egy kakaspörköltre, amivel mint kiderült: hagyományt teremtett. Ezúttal én léptem előre, és egy vaddisznópörköltre (zsemle­gombóccal vagy burgonyával) vártam a többieket erre az estére. Bár én is alaposan felkészültem rájuk, de a vendégek úgy érkeztek, ahogy egy batyus bálra szokás. Egy biztos: itt senki nem maradt étlen-szomjan ma sem!

Senki sem érkezett üres kézzel az ünnepségre
Fotók: Balogh Tamás / Dunaújvárosi Hírlap

Az ünnepelt

Pernizsák Mihály a Dunaföldvári Kertbarátok és Városvédő Egyesület alelnöke 80. születésnapját ünnepelte ezen az estén, de a társaság kirándulásainak még mindig ő a szervezője.

– Soroksáron születtem, de 1946-ban, amikor még csak hatéves voltam, sváb család lévén kitelepítettek bennünket Németországba. A kommunizmus nagyon csúnya dolog volt. Nem volt könnyű megőriznem a magyar nyelvtudásomat. Anyám csak svábul, apám magyarul beszélt. Azt mondták, hogy soha többé nem jövünk vissza ebbe az országba. Később, amikor enyhült a helyzet, gyakran jöttünk a Balatonra és a budapesti rokonokhoz. Sok év telt el, mire a németországi városom, Weikersheim Dunaföldvárral testvérvárosi kapcsolatba került. A kertbarátok egyik delegációjának érkezésekor ismerkedtem meg az innét hozzánk érkező Margittal, akit később feleségül vettem. Ő tanított meg igazán magyarul beszélni. Azt mondja rólam, hogy én egy precíz sváb vagyok – mondta nevetve.

Az utazásszervező

– Ezt a tevékenységemet a véletlen hozta, amikor kapcsolatba léptem a helyi kertbarátokkal. Egy csoportos kiránduláson vettünk részt Erdélyben, ami sajnos nem volt jól előkészítve. Ezért aztán okulva az akkori hibákból a következőt már elvállaltam, és most már huszonöt éve csinálom. Azt mondtam, hogy ha még egyszer megszületek, idegenvezető akarok lenni. Kedvenc országom nincs, egész Európát szeretem. Amerika nem érdekel. Talán egy kicsit különleges a módszerem, hiszen mi a felségemmel a kirándulás előtt bejárjuk az egész útvonalat, megismerkedünk a környezettel, kipróbáljuk a hoteleket és az éttermeket is. A résztvevőknek minden információval tudunk szolgálni, olyanokkal is, amikre talán maguk sem gondoltak volna. Amikor a csoporttal útnak indulunk, őket nem érheti kellemetlen meglepetés. Legközelebb Máltára szeretnénk elutazni!

A vacsora előtt – vaddisznópörkölt volt a terítéken

A séf

Egy komoly vendégsereg érkezésére, amennyiben ők a klasszikus magyaros ízeket kedvelik, szerencsés dolog Dunaföldváron Nagy Gábort a főzésre felkérni. Az esemény rendezője ezúttal is őt választotta. A siker borítékolva volt, de talán nem is olyan szerencsés dolog olyan finomat főzni, mert gyakran felkérik az embert az ismétlésre?

– Ez bizony így volt, amikor egy alkalommal a pörköltfőzésem finom illatára utalva a szomszédom átkiabált a kerítésen, hogy „Gabi bácsi ez már emberkínzás!” A folytatásban azonnal megrendelte a fia ballagására a következő adag elkészítését. Ma én is vendégségbe érkeztem, hiszen a tagja vagyok ennek az utazós csoportnak. A vaddisznópörkölt elkészítését a mai házigazda viszont rám bízta. Az egyik segítségem a születésnapját velünk ünneplő Misi bácsi volt, aki erre az alkalomra a szupertitkos receptje alapján, különleges sváb–bajor zsemlegombóc alapból készült köretet hozott magával. Nagy sikere volt, a vendégek nem bánták, hogy nem volt gömbölyű, hanem szeletekre vágva tálaltuk.

– Mindenki felkészülten érkezett, de nem vagyok féltékeny a kínálatukra, mert főleg házi készítésű süteményeket hoztak. Megjelentek a finom saját pálinkák is, amiket majd meg fogunk kóstolni. Én sem jöttem üres kézzel. Kétféle bort, egy fehéret (egy chardonnay és sárga muskotály cuvée-t) és egy vöröset (a tavalyi merlot-mat) is hoztam magammal – tette hozzá.

Pernizsák Mihály (k) a Dunaföldvári Kertbarátok és Városvédő Egyesület alelnöke 80. születésnapját ünnepelte ezen az estén, balra Prajda István, jobbra pedig Nagy Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában