MINDENKI ÖSSZEFOGOTT

2020.04.15. 18:00

Pihenőkonténer a sárbogárdi mentőállomásra

A koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet kapcsán a helyi aktualitásokról Sükösd Tamás polgármesterrel beszélgettünk. A városvezető a legfontosabbnak azt tartja, hogy mindenki őrizze meg a nyugalmát és a méltóságát.

V. Varga József

Jól tudja, fogy a türelem, és az időjárás is egyre inkább jóra fordul, de ha nem tartjuk be a szabályokat, a védekezés nem lehet hatékony, mit sem ér. A lényeg valóban: aki teheti, maradjon otthon!

Az önkormányzatnak húsvétig továbbra sem volt információja sárbogárdi koronavírus-fertőzöttről. A hatósági házikarantén-elrendelések az ünnepekig nagyrészt lejártak, a karantén alá helyezettek tünetmentesek voltak. Új hatósági házi karantén elrendelése négy személyt érintett a múlt héten, ők is tünetmentesek, ellenőrzésüket a rendőrség végzi, ellátásukról családjuk gondoskodik, önkormányzati ellátást nem kértek. Az elrendelés oka külföldi nyaralás és munkavégzés volt.

Az időseket és a rászorulókat a város ellátó rendszere továbbra is rendületlenül segíti – köszönet érte a családsegítő munkatársainak és az önkénteseknek, akik a bevásárlást, a gyógyszerkiváltást, az élelmiszer-adományok kiosztását végzik. Az óvoda ügyeleti jelleggel működik, a húsvét előtti héten, két helyszínen, kilenc gyermek vette igénybe, akiket három csoportban fogadott az intézmény. Igény szerint a bölcsőde is ügyeleti jelleggel újranyit, várhatóan április 20-ától.

– Nagy öröm a számomra, hogy két esetben ismét komoly összefogás bontakozott ki, és segíteni tudtunk a helyi mentőállomás dolgozóinak, akiknek a munkáját újfent megköszönöm – hangsúlyozta a polgármester. – Az egyik esetben a sárbogárdi pályán található sportöltözőben helyezzük el azokat a mentős kollégákat, akik a szabad idejüket a családjuktól elkülönítetten kell, hogy töltsék. Ez jelenleg három főt érint.

– A másik eset: A mentőállomás nem győzi a megnövekedett igényeket, de a segítség most több irányból érkezett számukra. Az elektromos­áram-kapacitás ideiglenes növelését az önkormányzat megrendelte, és természetesen finanszírozza. Telefonos megkeresésemre két cég felajánlott egy jól felszerelt lakókonténert a mentőállomásnak. Külön köszönet illeti Jüllich József tulajdonost és Deák Jánost, aki a gyártást két nap alatt levezényelte. A konténer nagypénteken délután a helyére került. A telepítésben köszönöm a biztosítást végző rendőrök munkáját és az egyik kft.-nek a teherfuvarozást.

A védekezésre fordított közös teherviselésből az önkormányzat is kivette a részét, a gépjárműadó eddig helyben maradó 40 százalékát átutalták a járványügyi alapba, ez nagyságrendileg 19 millió forintot jelent.

– Továbbra is jelentős számú rendkívüli települési támogatási (krízissegély-) kérelem érkezik be hozzánk, amelyeket egyszerűsített rendben bírálunk és folyamatosan folyósítunk. Szeretném viszont felhívni mindenkinek a figyelmét az önmérsékletre, és arra, hogy ez a támogatási forma nem alkalmas a családok valamennyi problémájának megoldására.

Forrás: feol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában