Aachen-i beszámoló

2020.04.10. 11:30

Én már tényleg nagyon keveset megyek az utcára, csak akkor, ha nagyon szükséges

Németországban kezdetben Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, Heinsbergben volt a koronavírus járvány gócpontja. Ettől nem messze, Aachenben tartózkodik egy dunaújvárosi kötődésű egyetemi hallgató, aki egy német egyetemen tanul. Nevét nem kívánta felfedni, ezért Juditként hivatkozunk rá.

duol.hu

Judit arról tájékoztatta a szerkesztőségünket, hogy a félévet elhalasztották és nem lehet tudni, hogy mikor indul majd el. A bejelentés napjáig teljesen nyugodt volt a helyzet a településen. Ekkor több megelőző intézkedést hoztak, de addig sokan kirándultak, és élték a megszokott közösségi életüket.

Úgy látom – mondta Judit -, a magyarországi viszonyokhoz képest el vagyunk maradva a koronavírus megelőzését illetően. Jelenleg százhétezer fertőzöttről tudunk, sokan gyógyultak már meg, mintegy hármincnyolcezren, de sajnos áldozatokat is követelt a járvány, kétezren haltak meg a koronavírus miatt. Véleményem szerint nagyon későn kezdődött el a beavatkozás, mert mikor Magyarországon már bezárták az egyetemeket, nálunk még mentek az előadások és a sörözések. Az egyetemisták már tényleg nem mennek sehova. Sokan hazautaztak a saját országukba, főleg az amerikaiak.

Kiürültek az utcák és a terek

Az emberek elkezdték hordani a maszkokat, csak a drogériák és élelmiszerboltok vannak nyitva. A boltokban korlátozzák hányan mehetnek be, az eladókat elbarikádozzák, hogy minél kevesebb legyen a személyes kontakt. Kicsit olyan a város hangulata, mintha minden nap egy hétvége lenne, a vasárnap meg teljesen kihalt, szinte senki sincs az utcán. Jelenleg sincs pánikhangulat, de kevesebb ember közlekedik és az utcák is üresebbek. A boltokból elfogytak a kézfertőtlenítő szerek, amelyet aztán pótoltak, de a wc papírt is hamar elkapkodták. Több ember visel maszkot és kesztyűt.

Két héttel ezelőtt még lehetett embereket látni az utcákon

Tartományonként változik a fertőzés megítélése és a rendeletek tartalma is. Van, ahol szigorúbb, máshol lazább a szabályozás. Szerencsére még mindenki teljesen nyugodt. 2 héttel ezelőtt több helyen kitették a megelőzés alapjait tartalmazó plakátokat a kézmosásról és a távolságtartársól. Most kézmosós plakátokat felváltották a „Köszönjük, hogy vigyázol Aachen egészségére” plakátok és mindenféle pozitív gondolattal teli üzenetek. Én már tényleg nagyon keveset megyek az utcára, csak akkor, ha nagyon szükséges.

Két hét alatt mindenki szépen megtanulta hogyan kell otthon maradni és inkább sétálunk a tömegközlekedés helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában