Szolgálta a sportolókat és a szárazföldön vagy a folyón ide érkező kirándulókat

2020.03.24. 11:30

Vízitúra-megállóhely létesült a rácalmási Kis-Duna partján

Impozáns létesítmény szolgálja a sportolók mellett azokat a túrázókat, akik szárazföldön vagy vízen érkezve megállnak Rácalmás vonzó Duna-partján, hogy ott töltsenek néhány napot pihenéssel vagy kirándulással. Az európai túrahelyek listájára is felkerül ez a vízitúra-megállóhely, amely mostanra készült el, ám a koronavírus-járvány miatt átadását nem lehetett a létesítményhez méltó ünneppé tenni.

Körmendi Erzsébet

20. Kész a csónakház Rácalmás Duna-part Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Zsedrovits Eniko

Nem is az átadó ünnepség a fontos a rácalmási vízisport-barátoknak és túrázóknak, hanem az, hogy valóban igényes Duna-parti bázishellyel gyarapodtak. Az önkormányzat vezetői és a helyi sportolók egyaránt bíznak benne, hogy hamar legyűrjük a járványt, és nyáron már mindenki élvezheti ennek a megállóhelynek az előnyeit. Addig is Bölcskei Ferenc, a Rác­almás SE szakosztályvezetője kalauzolt bennünket végig az egyelőre üres épületegyüttesben. Azzal kezdte, hogy a kerítésen belüli első épület a kicsi Mikulásfölde kerékpárúthoz kapcsolódó Mikulás pihenőház volt, amit megörököltek, s most az edzők kaptak benne helyet. Mellette készült el még 2007-ben – a Jankovich-kúria felújításával egy időben – a kikötő, ami nemrég teljes felújításon esett át. Aztán 2012-ben vidékfejlesztési forrásból épült az egyik, majd a másik csónakház, amely otthont adott a helyi vízisport-szakosztálynak, illetve lehetőséget kínált arra, hogy a kúriába érkező vendégek csónakot bérelhessenek a parton, és vízi járművel – akár túravezető közreműködésével – járják be a Nagysziget tanösvényének zegzugait. Erre az utóbbira a most elkészült fejlesztés, épületegyüttes-bővítés még inkább alkalmassá tette a vízitúra-megállóhelyet, hiszen érkezzenek akár szárazföldön vagy vízen turisták, itt sátorozhatnak, megfelelő öltöző- és tisztálkodási lehetőséget is kínálnak számukra, illetve a közösségi térként elnevezett hatalmas helyiségben akkor is alhatnak, ha az eső kiűzi őket a sátrukból és fedett helyet kell keresniük maguknak.

A rácalmási csónakházbővítés egyébként egy országos projekt részeként valósult meg, amelynek keretében kilenc településen volt és lesz víziturisztikai fejlesztés, ezek a települések: Komárom, Lábatlan, Esztergom, Dömös, Rác­almás, Dunaújváros, Bölcske, Kalocsa és Baja. Egy részükön új csónakházakat (megállópontokat) hoznak létre, amelyek aztán a Duna adottságaihoz igazodó eszközparkkal, hajóparkkal kiegészülve szolgálják a túrázók és a sportolók érdekeit. Rácalmás esetében a már meglévő csónakházat bővítették. Az épületen lévő óriás projekttábla nem részletezi ugyan, de talán mindenki számára egyértelmű, hogy a 306,8 millió forint valamennyi településre vonatkozóan a beruházási összeg. Ebből Rácalmás a GINOP-projekt keretében 73,7 millió forint támogatást kapott a Magyar Kajak-kenu Szövetségtől a fejlesztés megvalósítására, amelyhez önerőként bruttó 15 millió forintot tett hozzá az önkormányzat. A vízitúra-megállóhely pályázati forrásból épült, az üzemeltetésnél hangsúlyos lesz a turisztikai célú kihasználtsága is a sporttevékenység mellett. Éves szinten minimum „700 fős mozgást és 1,5 milliós árbevételt” vár el a Magyar Kajak-kenu Szövetség.

Bölcskei Ferenc nagy örömmel vezet végig az objektumon. Mutatja már az udvaron a tűzrakóhelyet, amelyet a sportoló gyerekek szüleivel alakítottak ki, attól nem messze tágas filagória alatt fogyaszthatják el az ételt, beszélgethetnek szabad téren. Van egy jurta sátruk is, amelyet bérbe adnak a turistáknak, valami strandröplabda-, strandfoci- és strandkézilabda-pályát is kialakítanak most tavasszal, mellette füves focipálya is lesz kerítésen belül. Bekukkantunk az új, téliesített épületszárny zuhanyzóiba, a női és férfiöltözőbe, megállunk a szaunánál. Nos ennek a kajakos, kenus gyerekek veszik nagy hasznát, amikor az őszi és kora tavaszi edzésekkor beleborulnak az 5-10 fokos Dunába, berohannak, beülnek a szaunába átmelegedni, így nem fáznak meg. Mintha egy felfordított csónak alá kerültünk volna... – ez jut eszünkbe, amikor belépünk a közösségi térként említett, hangulatos épületrészbe. Itt nemcsak a túrázók húzhatják meg magukat zord időben, hanem rendezvényhelyszínként is bérelheti, akinek megtetszik a Dunára néző kilátás és szép belső tér. Általánosságban egyébként sportborítással óvják a padlót, és télen itt tarthatják a sportolók erőnléti edzéseiket is. A Rácalmás SE válogatott és Európa-bajnok vízi sportolókat nevelt ki az elmúlt években. Bölcskei Ferenc sajnálja, hogy ők ehhez képest nomád körülmények között készültek a versenyekre. Ám hiszi, hogy az új bázis falai között is tehetségek nőnek majd fel, valamint sok túrázó érzi otthon magát itt, és tér vissza időről időre Rácalmás vízitúra-megállóhelyére, amely értékes része lesz a Mária Útnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában