A JOGÁSZ VÁLASZOL

2020.02.29. 16:00

A tulajdonjog intézménye

A tulajdon és tulajdonjog kifejezéseket egymással azonos értelemben használják, a tulajdon, mint társadalmi intézmény nem csak a jog által szabályozottan létezhet. A tulajdonjog a dolgok feletti kizárólagos jogi hatalmat biztosító jog.

duol.hu

Forrás: illusztráció

Fotó: pixabay

A tulajdonjog alanyi jog, a törvényből fakad, a törvény által védelemben részesül, a társadalmi rendeltetésének megfelelően szabadon gyakorolható, és senki által önkényesen nem korlátozható. Ezt a védelmet elsődlegesen és közvetlenül maga a tulajdonos nyújtja a tulajdon számára.

Dr. Unger Zsolt – ügyvéd

A tulajdonost tulajdonjogának tárgyán, jogszabály és mások jogai által megszabott korlátok között teljes és kizárólagos jogi hatalom illeti meg. A tulajdonost megilleti különösen a birtoklás, a használat, a hasznosítás, a hasznok szedésének és a rendelkezés joga. A tulajdonosnak joga van minden jogosulatlan behatás kizárására. Annak a tulajdonosnak, akinek tulajdonjogát megsértették, polgári jogi értelemben vett igénye támad a sérelem megszüntetésére. A tulajdoni igény tehát olyan kétszemélyes relatív jogviszony, amelyben a tulajdonos követelheti a jogsértőtől a sérelmes helyzet megszüntetését, az eredeti állapot helyreállítását, a zavarás abbahagyását, a behatástól való jövőbeli tartózkodást.

A tulajdon intézményének a társadalmi-gazdasági jelentősége és abszolút jellege indokolja, hogy a tulajdonjogi igények nem évülnek el, hanem mindaddig érvényesíthetők, ameddig a tulajdonjog fennáll, azaz a dolog még megvan. Vagyis 5 évnél hosszabb idő után is érvényesíthetjük a tulajdonjogi igényünket.

A tulajdonos igényelheti a jogellenes beavatkozás vagy behatás megszüntetését, jog­alap nélküli birtokostól a dolog kiadását. A tulajdonjog védelmére a jogban rendelkezésre áll a tulajdonosi önhatalom igénybevétele illetve a tulajdoni per. Ezek a jogviták nehezen zárulnak egyezséggel, igen gyakori a bírósági per.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában