Attól, hogy valamit sokszor hallunk, még nem biztos, hogy valóban igaz is

2019.12.01. 14:00

Tévhitek a gyermeknevelésben

Vannak olyan nézetek, közhelynek számító mondatok, amelyeket nagyon sokan készpénznek vesznek, és gondolkodás nélkül elhiszik, hogy jogosan alakultak ki. Vajon tényleg mindegyik megállja a helyét? Most ennek jártunk utána.

Mediaworks/Fanny

Az egyke elkényeztetett: TÉVEDÉS

A gyermek nem csak a testvére mellett tanulhatja meg, hogy nem mindig ő az első, és hogy ne legyen irigy. A szülő az egykét is nevelheti jóindulatúnak, segítőkésznek, és a többgyermekes családokban is lehetnek elkényeztetett, követelőző lurkók. A húgokat és öcsikéket könnyen pótolhatják a játszópajtások. A szülők biztassák csemetéjüket, hogy hívja meg hozzájuk játszani a barátait! Tanulmányok bizonyítják, hogy az egykék az édestestvérek hiányát tartós és szoros barátsággal pótolják.

Odafigyeléssel elérhető, hogy a gyerekeink ne váljanak a számítógép rabjává
Fotó: pixabay

A szülő lehet a legjobb barát: HELYTELEN

A kicsinek szükséges szabályokat előírni, korlátokat szabni, ezeket azonban csak következetes szülőktől fogadja el. A gyerek visszaélhet vele, ha édesanyja vagy édesapja barátként kezeli. Ha az apróság nem tanulja meg, hogyan kezelje a feszültséget és a csalódást, nyugtalan és dekoncentrált lesz, később pedig agresszívvé válhat. Állandóan türelmetlenkedni fog, ha hozzászokik ahhoz, hogy bármit azonnal, erőfeszítés nélkül megkaphat. Amikor a fia, lánya követelőzik, magyarázza el neki, hogy biztosan jó lenne, ha mindenki megkapná, amit csak akar, de a valóságban ez nem így működik. Persze időközönként kivételt tehet.

Az elvált szülők gyereke boldogtalan: NEM IGAZ

A válás mély nyomot hagy a gyermek lelkében, de nem segítenek azzal sem, ha a kicsi miatt maradnak együtt a szülők, mivel ezt ő is megérzi. Érdemes minél hamarabb beszélni vele – az életkorának megfelelő módon – a kialakult helyzetről. Ám a gyermek nem házassági tanácsadó, akinek kiöntheti a lelkét. Hozzon fel inkább példát, hasonlítsa a viszonyukat ahhoz, amikor csemetéje az egyik barátjával veszekedett. Fontos azonban, hogy az a szülő, aki csak hétvégenként látja gyermekét, ne halmozza el ajándékokkal, fontosabb, hogy vegyen részt az élete mindennapjaiban is, figyeljen oda, mi bántja a kicsit, és segítsen neki!

Felvilágosítás csak serdülőkorban: TÉVEDÉS

A szexualitás már jóval korábban érdekelni kezdi a gyerekeket, például kíváncsiak, honnan jön a kisbaba. Erre humorosan, viccelődve reagáljon, de semmiképp ne vezesse félre gyermekét! Ha a téma többször felmerül, mindig egy kicsivel többet mondjon neki róla. Mielőtt a gyerek iskolába megy, nagyjából már tudhatja, mi a szexualitás és a szaporodás. Amikor eléri a serdülőkort, egyre több információra lesz szüksége, hogy a teste változásait könnyen és büszkén fogadja el.

A számítógép rossz hatással van a kicsire: NEM IGAZ

A tévé és a számítógép ma már fontos része az életünknek, így az óvodások sem tilthatók el tőlük. Egy kis odafigyeléssel elérhető, hogy ne váljanak a készülék rabjává. A felvigyázót nem helyettesítheti a televízió, ezért nem szabad órákra letenni elé a kicsit. Válassza ki a megfelelő csatornát, és határozza meg, mennyi ideig nézheti! Nem kell a gyermeke mellett ülnie, de a műsor után beszélje meg vele, amit látott. Tévémentes napokra találjon ki olyan kreatív programot vagy időtöltést, amit együtt végezhet a csemetéjével!

Büntetés nélkül nem lehet nevelni: TÉVEDÉS

A gyerekeknek szükségük van szabályokra, következetességre és megfelelő példákra. A túlzott szigor és a büntetés félelmet kelt bennük, és nem éri el a célját. Az életkoruknak megfelelő szabályok nem ártanak a gyerekeknek, sőt inkább biztonságot adnak, hiszen a kiszámíthatóság nagyon fontos nekik. A bostoni egyetem kutatói szerint a túlzott szigor ráadásul hizlal is. Felmérésük szerint az olyan gyerekek körében, akiket kiskoruktól szigorúan nevelnek, és megbüntetik őket, ha nem eszik meg az eléjük tett ételt, ötször több túlsúlyos fordul elő, mint az engedékenyebb szülők csemetéi között. Ennek oka: ha a gyerekek nem dönthetnek arról, mit ennének meg szívesebben, nem tanulnak meg a testükre hallgatni, nem lesznek képesek az önmegtartóztatásra, és gyakran titokban nassolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában