Megkezdődött az Európai Mobilitási Hét nálunk is

2019.09.17. 11:30

Olaszországi mozaik a rendelőintézetbe

Megkezdődött tegnap az Európai Mobilitási Hét Dunaújvárosban. Egész héten tart a Tiszta utcák, tiszta terek nevű akció, és hétfőn volt a városnézés autómentesen program. Dunaújváros főépítésze, Szabó Imre mutatta be a város nevezetes épületeit a szocreál tanösvény mentén.

Agárdy Csaba

2019.09.16. Városi séta Dunaújváros Zsedrovits Enikő ZsE DUnaújvárosi Hírlap DH

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A találkozó a Városháza téren volt, és már akkor rengeteg érdekességet hallhattunk a főépítésztől:

– 1949-ben kezdődött a város építése. Talán az ismert, hogy a vasműt Mohácsra tervezte az akkori vezetés, de Magyarország és Jugoszlávia kapcsolata nagyon megromlott, és úgy gondolták a kommunista párt vezetői, hogy Dunapentelén, vagyis a mai Dunaújvárosban biztonságosabb helyen lenne egy vasmű, mint közel a jugoszláv határhoz. Nyolcezer fős várost terveztek ide, majd mindig duplázódott a létszám, a csúcs hatvannégyezer volt, most negyvenhatezren élnek Dunaújvárosban. Az akkori építész, Weiner Tibor vezetésével, szerencsére nem egy klasszikus iparvárost terveztek ide, hanem egy élhető, lakható települést.

A Béke üzletház, ma bútorbolt és étterem működik benne

Szabó Imre azt is elmondta, hogy modernista stílusban kezdődött Dunaújváros felépítése, de Sztálin befolyására a szocreál domborodott ki.

A tanösvény bejárása alkalmával Szabó Imre nagyon sok történettel szolgált:

– A szocialista rendszerben ötéves tervben gondolkodtak, a terv előírta, hogy Dunaújvárosban hány lakásnak kell megépülnie, azonban a római kori történészeti feltárások miatt a munka nem haladt megfelelő ütemben.

Nem is gondolná az ember, hogy az I. Rendelőintézetnek milyen kalandos története van. Még a második világháború előtt elkezdtek egy villát építeni Olaszországban, de a háború miatt megakadt az építkezés. A háború után Magyarországra kerültek azok az apró csempék, amelyeken nap mint nap járunk a rendelőben. Még egy érdekesség. A kupolaépület világítása úgy oldódott meg, hogy szódásüvegeket építettek be a mennyezetbe, és bármilyen hihetetlen, ezek az egyszerű megoldások a mai napig szinte hibátlanul működnek.

A hét hátralévő részében a következő programok lesznek

Tegnap kezdődött és egész héten tart a Tiszta utcák, tiszta terek program – rendrakásra, szemétgyűjtésre buzdítanak mindenkit a szervezők. Zöld nap lesz kedden a Dunaújvárosi Egyetemen 8 és 14 óra között, közben 11.30 órától campustúrát is szerveznek. Szerdán és csütörtökön, szeptember 18-án, 19-én a polgármesteri hivatal tart zöld napot az iskoláknak. Légszennyezés, zaj elleni védelem, vízminőség-vizsgálatok, környezetbarát közlekedés, energiahatékonyság témakörökről beszélgetnek a szakemberek a diákokkal, és bemutatnak nekik különböző eszközöket. Szeptember 20-án, pénteken lesz az autómentes nap. A Vasvári iskola előtti téren 9 órától ügyességi versenyek várják az óvodásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában