Két egészséges őrült

2019.09.21. 15:30

Egész lényük azt üzeni, hogy: csináld meg, képes vagy rá!

A mozgásukban korlátozott emberek nem szívesen mozdulnak ki otthonról, a jól belakott kényelmes és biztonságos helyükről. Ez teljesen érthető, de nem így tesz Kocsispéter Barbara és párja, Balogh Zsolt, akik extrém módon fittyet hánynak a korlátaiknak és hegyre mennek, ha ahhoz van kedvük.

duol.hu

Barbara, mint ahogy Zsolt is, születésük óta mozgáskorlátozottak. Barbara kerekesszékes, Zsolt torziós dystonia-val született, majd egy későbbi baleset miatt nyaktartási problémája lett. Már gyermekkorukban tisztában voltak azzal, hogy bizony nem lesznek képesek együtt futni, vagy focizni az osztálytársaikkal. Anyukája megmutatta a kicsi Barbarának Rockenbauer Pál filmjeit, gondolva azt, hogy ha már a kislánya nem tud elmenni ilyen helyekre, akkor legalább tudjon róluk. Nem is sejtette, hogy ezzel örökre elhelyezett egy vágyat a szívében országunk csodaszép turisztikai célpontjai iránt.

Rockenbauer Pál Sírjánál

Eltelt húsz év, mikor párjával néhány részt újra megnézett ebből a sorozatból.

De jó lenne elmenni ilyen helyekre – mondta sóhajtozva Barbara.

Párjának nem kellett több, megszervezte az első útjukat. Néhány nap múlva, már csomagoltak is a meglepetés útra. Barbara nem sejtette, hogy hova fognak menni. Irány a pályaudvar kerekesszékkel és a csomaggal. Mindezeket feledtette az, az izgalom, ami azóta is hajtja őket ismeretlen területek, látványosságok felé Nem foglalkozva a korlátaikkal, mert mint ahogy mondták, megszokták már az életben, hogy 120%-ot kell nyújtaniuk ahhoz, hogy leküzdjék a nehézségeiket.

A belső vágy pedig egyre hajtja őket újabb és újabb látványosságok felé, várak, kastélyok, emlékművek, kirándulóhelyek vagy kiállítások felé. A mai napig Zsolt úgy szervezi ezeket az utakat, hogy meglepetést szerezzen a párjának. 15 éve indultak neki az első útjuknak, mára már közel 500 helyszínt látogattak meg országszerte. A kirándulásokról részletes útinaplót vezetnek, így tanácsokkal tudnak segíteni a sorstársaknak a helyszínre jutásban és a látványosságok megtekintésében. Létrehoztak egy Facebook csoportot is ennek érdekében, ahol fotókkal, videókkal illusztrálják a szép pillanatokat.

A pár néhány éve költözött Budapestről Dunaújvárosba. Nagyon jól érzik itt magukat. Mozgáskorlátozottként pedig sokkal több segítséget és figyelmet kapnak, mint Budapesten, ahol szinte átgázoltak rajtuk az emberek, figyelmen kívül hagyva a speciális helyzetüket.

Itt segítőkészek, sőt barátságosak az emberek – mondták.

Nemrég Dunaújvárosban előadást tartottak az élményeikről, nem titkolva azt a vágyukat, hogy másokat is megfertőzzenek. Szeretnék ösztönözni az embereket, hogy kimozduljanak és kiránduljanak. Ha ők meg tudják tenni, akkor más mozgássérültnek is sikerülhet. A szabadság megélése pedig feledtetni fogja a nehézségeket.

Olvasói amatőr fotó

Legutóbb a Rácalmási Tökfesztiválon jártak. Az életszeretetükre jó példa, hogy a Rockmaratonon is részt vettek és a tömeg közepén, a pogózó fiatalok között élvezték a zenét és a hangulatot. De, hogy még ezt is űbereljem, Barbara nemrég kerekesszékkel ezer méteres magasságba repült egy siklóernyővel. Ez a mentalitás teszi őket pozitív példákká. Csókakő polgármestere fogalmazta meg a legtalálóbban a személyiségüket: Két egészséges őrült!

Barbara és Zsolt rendkívül szuggesztív személyiségek, árad belőlük a tenni akarás. Nem foglalkoznak a korlátaikkal, az egész lényük azt üzeni, hogy: csináld meg, képes vagy rá! Ez az üzenet nem csak mozgáskorlátozott embereknek szól, hanem mindenkinek. Ne punnyadjuk bele a megszokott élethelyzetünkbe, lépjünk tovább a korlátainknál. Ők mindenkinél jobban tudják, hogy a problémát nem oldja meg az, ha belesüppedünk a mocsárba és siránkozunk. Komoly erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy kimásszunk a nehézségeinkből, de megéri, higgyék el, még akkor is, ha 120%-t kell belefektetnünk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában