A legkisebbek is örömmel mulatoztak

2019.09.30. 12:00

Az ünnep közös, mert a szüret mindenkié

A falu közös ünnepét szüreti felvonulással, majd a nap végén bállal ünnepeltek szombaton.

Török Tímea

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Minden ősszel eljön a szüreti mulatság ideje. Kulcson ez egy olyan önszerveződő társas eseménynek számít mind a mai napig, amit kifejezetten sokan várnak, vannak családok, akik egy egész éven át készülnek rá. Sok kulcsinak még saját népviselete is van, amit csak erre az alkalomra tartogat.

 

Délben, gyönyörű napsütésben gyülekeztek a kulcsiak a faluház mögötti közösségi téren. A régi idők szereplőiről – bíró és bíróné, kisbíró – beöltözött kulcsiak emlékeztek meg. A hagyományokhoz híven, idén is a Rácalmási Barina Táncegyüttes néptáncosai alapozták meg a hangulatot, ropták az indító táncot. A kisbírótól rímbe szedve hallgathattuk meg, hogy mi történt az elmúlt évben. Az önkormányzati választási hajrában szinte magától értetődően még a kisbírói beszéd is a közelgő választásokkal foglalkozott vicces rímpárokba szedve. Majd a Kovács Duónak köszönhetően zeneszóval indult útjára a felvonulás a falun át. A kulcsiak szokásukhoz híven több helyen is kipakoltak, vendégasztallal várták a vidám menetet. A kisbíró minden állomásnál kihirdette az ez évi penzumot, a szüreti menet tagjai pedig tánccal köszönték meg a vendéglátást.

A szüreti mulatság a bállal folytatódott. Az iskola zenetermében hajnalig ropták a bálozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában