életstílus

2019.04.14. 11:00

Idézze fel gyakrabban, hogy milyen érzés lehet gondtalan gyereknek lenni!

Minden gyermekben egy bölcs guru lakozik. A felnőttek sokat tanulhatnak tőlük.

mw

A kicsik a születésük utáni első 12 hónapban rekordtempóban sajátítják el a szellemi és testi tudnivalók nagy részét: a hasról hátra fordulást, a felállást, az első lépéseket és szavakat. Azonban felvetődik a kérdés: a nevelés, képzés során vajon mit tanulnak a felnőttek a gyerekektől? Bizony nem keveset. Mert az apróságok bőségesen birtokolják mindazt, amit a nagyok életük során részlegesen elvesztettek, ilyen például a kíváncsiság, a fantázia és a bizalom. Életünk sokkal boldogabb lehetne, ha egy kis gyermekiességet megőriznénk magunkban – állítják a pszichológusok.

Íme, néhány tulajdonság, amelyet érdemes lenne ellesni tőlük és alkalmazni a mindennapokban.

Kíváncsiak

Miért nem potyognak a repülők az égből? Hol lakik a szél, amikor nem fúj? Gyermeki kérdések, amelyek könnyen megizzasztják a felnőtteket. Ugyanakkor esélyünk van rá, hogy elfelejtett tudásunkat újra aktivizáljuk, és tisztába jöjjünk saját világnézetünkkel. Ha mi magunk is elkezdünk kérdéseket feltenni, rájövünk, mennyi mindent kell még tanulnunk. Ráadásul a problémák megoldásánál sokszor az is segít, ha hangosan kimondjuk a fejünkben kavargó kérdéseket, problémákat.

Mentesek az előítéletektől

Ha vendégek jönnek látogatóba, legszívesebben eldugná előlük a fiát, mert nem viselkedik illedelmesen, a villamoson pedig mindenkinek kedvesen integet? Minél kisebb a gyermek, annál kevésbé reagál a társadalom elvárásai szerint. A felnőttek beskatulyázzák a világot, ez részben jól is van így. Egy bizonyos mértékű előítélet áttekinthetővé teszi az életet. Ugyanakkor éppen ettől válik aztán egyhangúvá. Például önnek is már csak hasonló érdeklődési körrel rendelkező barátai vannak? Tanuljon a csemetéjétől, és közeledjen nyitottabban a többiek felé! Meglátja, mennyi új élményben lehet így része.

A mának élnek

A legtöbb ember már hétfőn pontosan tudja, hogyan telik majd a hete. Ezzel szemben egy kisgyermeknek csak az adott nap létezik. Fejlődéssel foglalkozó szakemberek alátámasztják: a kicsik négyéves koruktól kezdik felfogni az olyan időhatározókat, mint a tegnap és a ma. Tehát ahelyett, hogy „ölné” az időt, töltse meg élettel! Tanulja meg újra élvezni a pillanat nyújtotta örömöket!

Észreveszik a részleteket

Ha egy felnőtt valamilyen célt tűz ki maga elé, legyen az akár vásárlás, mozi vagy munka, akkor semmi mással nem foglalkozik. A gyermekek ezzel szemben nem tudják még, mi a fontos, vagy mi a mellékes feladat. Talán az állatkerti séta során nagyobb szenzációt jelent számukra egy kis veréb a fán, mint az elefánt a ketrecben. Amennyiben alkalomadtán felcseréli a perspektívákat, és nem kizárólag a részletekre ügyel, fantáziája meglódulhat.

Élvezik az apró örömöket

Csokis keksz, pancsikolás a fürdőkádban, vagy egy szeretetteljes ölelés – a kicsik imádják az élet apró örömeit. Mindannyian az élvezet képességével születünk. Kár, hogy sok ebből veszendőbe megy. A készség azonban edzéssel életben tartható. Ha például legközelebb egy almába harap, tudatosan értékelje szép sima felületét, majd savanykás ízét!

Meg tudnak bocsátani

Örök harag! – hányszor mondja ezt egy kislány a barátnőjének. Ennek ellenére hamarosan újra sülve-főve együtt vannak. A gyerekeknek egészséges konfliktusmegoldó stratégiájuk van. Ösztönösen érzik, nem kell sem lenyelni, sem cipelni a mérget, helyesebb kibeszélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában