ötletek

2019.02.03. 18:00

Milyen lett a félévi a bizonyítvány?

Néhány nap múlva minden iskolás kezébe kapja a félévi értesítőt.

mw

Fotó: pixabay

Íme néhány ötlet, amivel segítheti a lurkót, hogy az év végi bizonyítvány szebb legyen!

Mérje fel a problémát!

A kisebb gyerekeknél elengedhetetlen, hogy a szülő akár napi kapcsolatban legyen a pedagógusokkal. Nem kell túl nagy feneket keríteni a dolognak, elég csupán egy folyosói kérdés, vagy ha nagyobb a baj, akkor egy telefonhívás. A kamaszoknál ez persze már nem olyan könnyű, de igenis fontos, hogy nyomon tudjuk követni, a gyerek miben hol tart éppen. A nagyobbaktól már megkérdezhetik a szülők, hogy áll, milyen feladat vár rá, a kicsiknél viszont sokszor beírja a tanár az üzenőfüzetbe, hogy mikor, melyik tantárgyból és milyen jellegű számonkérés várható. Így könnyebb lesz az otthoni gyakorlás is, mert tudni fogják, hogy mire kell felkészülni.

Ugyanakkor a mai gyermekek már kevésbé izgulnak a félévi érdemjegyeik miatt, igazából fel sem mérik a dolog súlyát. Persze nem kell állandó drukkban élniük, de azt azért igenis muszáj lenne tudatosítani bennük, hogy a félévi jegyeik megmutatják, melyik tantárgyból éppen hol tartanak az ismeretek elsajátításában.

Célok kitűzése

– A félévi hajtásnál csak az év végi jegyek miatti izgalom terheli meg jobban a családot. Nem beszélve arról, hogy a gyermek figyelmét a félévi felmérők előtt a karácsonyi és az újévi események is elterelhették, így nehezebb motiválni őt. Ha az utolsó pillanatban kell javítani a jegyeken, elsősorban a tanároktól kell tanácsot kérni, már csak azért is, hogy reális célokat tűzzünk ki a gyermekkel közösen. Az egész félévi munka eredményén bizony nehéz 1-2 hét vagy nap alatt javítani. Arra viszont alkalmas ez az időszak, hogy kialakítsuk a gyerek napirendjét, rendszert vigyünk az életébe, ami a későbbiekben is segítheti őt a tanulásban, és év végére a jobb jegyek elérésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában