Légvédelmi rakéták, ameddig a szem ellát

2018.06.13. 16:00

Hadászat felsőfokon: több nemzet katonái gyakorlatoznak a Bakonyban

Többnemzeti kis, közepes és közeli hatótávolságú légvédelmi rakéták harcászati gyakorlata zajlik a Bakonyban tizenkilenc ország közel ezer katonájának részvételével.

duol.hu

Tobruq Legacy 2018 többnemzeti közepes-kis-közeli hatótávolságú légvédelmi rakéta harcászati gyakorlat

A katonai lő- és gyakorlótéren Márkótól egészen Ösküig kis túlzással, de szinte minden bokor tövében megbújik egy-egy harcállást foglalt légvédelmi rakétarendszer, de nemcsak itt, hanem az MH Pápa Bázisrepülőtéren is települnek légvédelmi erők, amelyek magyar irányítású, de nemzetközi vezetési pontok irányításával működnek. Céljuk, hogy a technikai és eljárásbeli együttműködési képességüket gyakorolják a különböző légvédelmi rakétarendszereket használó nem­zetek, így felkészüljenek a NATO-szövetségesi és országvédelmi kötelezettségből adódó feladataikra. Az egyes légvédelmirakéta-oltalmazási feladatok gyakorlása mellett a légvédelmi vezetési szinteket is gyakorolni tudják, továbbá a harctevékenység tervezését, megszervezését és végrehajtását.

Tobruq Legacy 2018 többnemzeti közepes-kis-közeli hatótávolságú légvédelmi rakéta harcászati gyakorlat

Mindezt távirányítású cél­­drónokkal és valós repülőgépekkel, helikopterekkel végrehajtott célrepülésekkel támogatják, ez utóbbi a repülőszemélyzetek számára is komoly tapasztalatszerzési lehetőséggel bír. A céldrónok a lőtér „0” ponti szektorából üzemelnek, kis sugárhajtású, távirányítású repülőgépek, amelyek speciális, nagy hőt termelő világító töltettel vannak felszerelve, így téve lehetővé a rakéták hőkövető rendszereinek használatát.

Tobruq Legacy 2018 többnemzeti közepes-kis-közeli hatótávolságú légvédelmi rakéta harcászati gyakorlat

A valós célrepülésekben a Magyar Honvédség kecske­méti Gripen vadászrepülőgépei és Szolnokról a szállítóhelikopterei vesznek részt, és a jövő hét folyamán más nemzetek katonai légi járművei, például egy-egy szlovák MiG–29-es vagy román MiG–21-es vadászrepülőgép is felbukkanhat a levegőben. Ám nemcsak ezek, de a vasárnap kezdődő ETAP-T 2018 szállító repülőgépes gyakorlat résztvevői is célokat biztosítanak a légvédelmi rakétásoknak, átrepülve a lőtér felett, így téve még komplexebbé mindkét gyakorlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában