Támadnak a kullancsok

2018.05.15. 13:00

Alkohol és fokhagyma helyett inkább kérjünk védőoltást

Nem kell ahhoz az erdő mélyére kirándulnunk, hogy összeszedjünk egy-egy kullancsot, ugyanis ezek a vérszívó állatok lakott területek kertjeiben, játszóterein, parkjaiban is előfordulnak. Érdemes védőoltást kérni ellenük.

Polgár Tibor

Aspeciális csipesszelalegjobb eltávolítani akullancsot. Avédőoltáshatékony védelmet jelent, és szinte teljesen veszélytelen az ember szervezetére

Forrás: Shutterstock

A kullancsszezon „hivatalosan” tavasztól őszig tart, ugyanakkor az enyhe teleken is felbukkanhatnak kullancsok, amik azonban a kemény hideg mellett a kánikulai meleget sem bírják.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai

Intézet főorvosa nemrég a közszolgálati televízió egyik műsorában úgy fogalmazott, aki gyakran tartózkodik a természetben, annak ajánlott beadatnia a kullancs elleni, három oltásból álló védőoltást, mert az hatékony védelmet jelent, és szinte teljesen veszélytelen az ember szervezetére.

Ezt a védőoltást 3-5 évente kell megismételni. A kullancsok többféle betegséget okozhatnak, ilyen például a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. Az infektológus főorvos elmondta, az előbbivel ritkábban fertőzöttek az állatok, de az utóbbi szinte minden második kullancsban benne van. Ehhez kapcsolódóan Szlávik János elmondta, egyre több Lyme-kóros esettel találkoznak. Ezt a betegséget néhány hét után jelentkező, lassan növekedő bőrkiütés jelzi. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, viszont jó hír, hogy az esetek 90-95 százalékában antibiotikumkúrával gyógyítható. A vírusos agyvelőgyulladás kialakulása után azonban csak tüneti kezelést lehet alkalmazni.

A speciális csipesszel a legjobb eltávolítani a kullancsot. A védőoltás hatékony védelmet jelent, és szinte teljesen veszélytelen az ember szervezetére
Forrás: Shutterstock

Az általunk megkérdezett Kristóf Zsolt biológus kiemelte: amennyiben megtörtént a kullancscsípés, a fertőzés kockázata akkor a legkisebb, ha a bőrünkről mielőbb eltávolítjuk az állatot anélkül, hogy bekennénk bármivel vagy összenyomnánk, meggyötörnénk a testét, ellenkező esetben a vérszívó nagy eséllyel kórokozókat juttat a szervezetünkbe. Az embert valójában nem a kullancs csípése betegíti meg, hanem azok a kórokozók, amik egy korábbi vérszívás alkalmával esetlegesen a kullancs tápcsatornájába kerültek.

A biológus hozzáfűzte, ha a csípés helye begyullad, gyűrű alakban bevörösödik, akkor minél előbb orvoshoz kell fordulni. A kutyákat kullancscsípés esetén leginkább a babéziózis nevű betegség veszélyezteti, ennek tüneteit úgy lehet észrevenni, hogy a csípést követő hétben az eb kedvetlen lesz, belázasodik, ekkor mindenképpen állatorvoshoz kell vinni. Kristóf Zsolt hangsúlyozta, a kirándulások és a természetben való hosszabb tartózkodások alkalmával a kullancscsípés megelőzése érdekében fontos a megfelelő ruházat viselése, valamint testünk átnézése néhány óránként ismétlődően.

A kullancsriasztók közül érdemes olyat választani, amelyik nem káros sem a bőrünkre, sem a környezetünkre nézve. A kullancsok eltávolítására szolgáló speciális csipeszt a legtöbb patikában, gyógyászati boltban meg lehet vásárolni.

Az állatot a szájszerve felett kell megfogni és kihúzni a bőrből. A biológus kérdésünkre megjegyezte, nincs tudományos alapja annak a szóbeszédnek, miszerint az alkohol- és fokhagymafogyasztás távol tartja a kullancsokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában