Eszterlánc

2018.04.28. 12:00

Szép – Nem szép

Tartalomelemzéshez a Nők Lapja II. évfolyamának 6. számát választotta a harmadéves egyetemista Klaudia.

Szente Tünde

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Vidmantas Goldberg

A színes borítón Szádvári Éva felvételén egy motorkerékpáros postai kézbesítőnő látható 1950-ből. A lap ára: 1,20 Ft. Nyolchetes, játékos rejtvénypályázattal indít a korabeli hetilap. Főnyeremény: egy teljes szobaberendezés, második díj: varrógép, harmadik díj: világvevő rádió. A magazin végén adják közre a Szülői Munkaközösségek Országos Versenyének eredményeit. A díjak: 20 db Orion rádió, 10 teljes úttörő zenekari felszerelés, 450 db értékes könyv.

A Postafiók rovatukban ígérik, hogy a Nők Lapjához érkező közérdekű kérdésekre a rádió hétfői „Női szemmel” adásában válaszolnak. A szerkesztőségi köszöntő mellé mindjárt versek kerültek, szerzőik: Mihail Iszakovszkij és Szüdi György. „A szovjet bányákban megszokott kép a női vájár” – mondattal indít a következő fényképes összeállítás. „A tárnákban a férfiak mellett mindenütt dolgoznak nők. A Scsjokinugol bányában például Mária Abramenkova széndaraboló nő legutóbb 391 százalékra teljesítette normáját. Mert a szocializmus országában, ahol minden az emberért történik, a bányász sem érzi többé súlyos tehernek munkáját…”

A kétoldalas képriportban Harangozóné új lakása látható a csepeli Béke téren felépült új munkásházban. Harangozó Jánosné, a csepeli gyár motorkerékpárüzemének élmunkásnője és lánya, Margitka, szólni sem tudnak a boldogságtól: gyönyörű az új otthon. Az oldalszámozás nélküli lap folytatásos regényeknek is helyet ad. Aranyossi Magda: Turjánon beérett a rozs, Pilaumer-Ziv: Kis család a nagy Szovjetországban. A novellák sem hiányoznak a már-már irodalmi lapból. Sztella Trofimova: Két világ. Nagy Piroska: Falu a dombon. B. Kovács Eszter: Téli esték. Szeberényi Lehel: A hegyen.

Igazán népművelős a „Szép – Nem szép” rovat. Szép, ha baráti hang van anya és gyermeke között. Nem szép, ha a lámpa szereplési viszketegségben szenved és diktálni akarja hangulatainkat. Például forrón egymáshoz simuló táncospárt ábrázol, akik világító földgömbön kánkánt járnak…

Barátaink. Képes hírek. Női közlekedési rendőrök Prága legforgalmasabb utcáin. Heti híradó. Harcos seregszemlét tartanak ez évben is a Nemzetközi Nőnapon a világ asszonymilliói. Filmajánló. Óriási érdeklődés előzi meg a „Harmincéves a szovjet film” ünnepét, s emeli a várakozás feszültségét az a tudat is, hogy a bemutatásra kerülő filmalkotások között szerepel a Sztálingrádi csatának, ennek a hatalmas filmeposznak a második része is. A könyvajánlóban Prilezsájeva: Melletted áll a komszomol kötetét méltatják. A női asztalitenisz bajnoka: a román Roseanu.

Forrás: Shutterstock.com | Fotós: Vidmantas Goldberg

A vitaminokról. Az atomok világa – egy népszerűsítő tudományos írás az atomenergia békés felhasználásáról. „Nem nyafogni” – részlet Makarenko „Új ember kovácsa” című művéből. A „Kispajtás” rovatban Gazgad Erzsi: A gém bocskora, képes mese gyerekeknek. Mellette egy nyenyec mesének örvendhetnek a gyerekek: Hogyan tett szert barátra a kutya? A „Derűs otthon” rovatban párnakészítés és nadrágszabás kötött mellénykével. „Főzzél jobban” – Heti étrend receptekkel. „Házunk tája”: Korai burgonyatermesztés. Keresztrejtvény háztartási tanácsadás témában. A Nők Lapja Kossuth- és Petőfi-rádió műsora. Vevőszolgálati közlemény: Fűszer, hús, tejfiókjainkkal kapcsolatos panaszát, kérelmét, ötletét 24 órán belül elintézik, KÖZÉRT. Az „Elpackázott” rovatban a száz forintos előleg visszafizetésének esete. Reklámok: Gyors- és Gépíró iskola, Kaloderma kozmetikai cikkek, a Nők Lapja Szabásminta-szolgálata.

Az összehasonlításhoz és az értékelés elkészítéséhez Klaudia megvásárolta a Nők Lapja 69. évfolyamának 17. számát, amiért az újságárusnál 265 Ft-ot fizetett. A címlapról Rost Andrea tekintett rá – Sárosi Zoltán fotója nyomán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában