Egy este Talmácsival

2018.04.07. 13:00

Nem az az erős, aki nem esik el, hanem az, aki fel tud állni

Sohasem szabad feladni. Mindig úgy kell odaállni, hogy sikerülhet. Csak az tud sikeres lenni, akinek vannak céljai. Az egykori világbajnoknak megvan a módszere, hogy ezt hogyan csinálja, de fontos az, hogy ha reggel felkel, tudja azt, hogy mit szeretne elérni.

talma

Az Ötcsillagos esték elnevezésű programsorozat vendége volt Talmácsi Gábor gyorsaságimotor-versenyző. A Moto GP 125 köbcentiméteres kategóriájának 2007-es világbajnoka napjainkról és a motorozásról beszélgetve elmondta, hogy más az utcai motorozás és más a versenysport. Nálunk szezonális a motorozás, nincs olyan sok napsütéses nap, mint mondjuk a spanyoloknál vagy az olaszoknál. Emiatt fel kell frissíteni a reflexeket, amikor több hónap után valaki újra motorra ül.

- Én először nem közútra, hanem versenypályára megyek, sőt annyira nem is vagyok közúti motoros. Akkor pattanok motorra, ha 18-20 fok van, hogy hamarabb elintézhessem a városi teendőimet. Inkább versenyző vagyok, mint motoros. Ennek ellenére nehéz kivárni, hogy elkezdődjön a szezon, de most voltam kint Thaiföldön majdnem hat hétig, ahol volt alkalmam motorozni, nemcsak városban, hanem versenypályán is – meséli. Talma a 2013-as belesete óta nem versenyez.

Akkor nem gondolta volna, hogy ilyen súlyos következményei lesznek a sérülésének. Még rehabilitálta magát, amikor létrehozta a Talmácsi Groupot, amely egy szolgáltatás- és egy vállalkozáscsoport. Nehéz időszak volt a váltás, de mint mondja, talált újabb célokat. Általánosságban is kitér rá, hogy csak az tud sikeres lenni, akinek vannak céljai. Neki megvan a módszere, hogy ezt hogyan csinálja, de fontos az, hogy ha reggel felkel, tudja azt, hogy mit szeretne elérni.

Talmácsi Gábor biciklis bukósisakot dedikál egy rajongónak fotó: Molnár Sándor

A mostani fiatal versenyzőkről is elmondja a véleményét. Szerinte a mai magyar generációt nehéz összehasonlítani azzal a generációval, aki vele együtt nőtt fel, mert egészen más a közeg. Az internet, a közösségi média világa, az oktatás, minden más – vélekedik.

- Azt tudom, hogy a magyar fiatalok tehetségesek. Nagyon fontos, hogy megfelelő oktatást és hátteret kapjanak. Főleg a versenysportban az edzők szerepe nagyon fontos. Nekünk kell arra figyelni, hogy milyenek lesznek majd később, és mi ebben, az oktatásban is részt veszünk – mondja. Elmeséli, hogy pályafutása elején, a világbajnokságon extra módon motivált volt. Már az első körben a maximumot akarta nyújtani, akkor is, ha a pálya és a gumik állapota nem volt olyan jó. Emiatt voltak első körös bukásai, amikor eltört a lába vagy a csuklója.

Talán nem volt mellette olyan edző, mint amilyen most ő, aki látja a pszichológiáját a versenyzésnek, és meg tudja mondani akár egy nyolcévesnek is, hogy mikor kell és mikor nem kell húzni a gázt – vélekedik.

Neki nem volt kitől kérdeznie, sok mindent saját maga tapasztalt meg. Most ezt a tudást átadhatja a gyerekeknek. A Talmácsi Ring Egyesületnél 4-től 14 éves korú fia-taloknak tanítják meg a mo-torozás alapjait, és olyanokkal is foglalkoznak, akik nem akarnak versenyzők lenni, csak hobbiként űzik a motorozást.

Kitér arra is, hogy a BMW nagyköveteként szerencsés helyzetben van, mert a hétköznapok során a márka autóját és motorját is használhatja. Közéleti szereplőként úgy ül be az autóba, hogy példát kell mutatnia. Soha nem száguldozott a közutakon, a szabályokat mindig betartja, mert meggyőződése, hogy még jobban oda kell figyelnie, mint egy átlagembernek.

- Azt gondolom, hogy az életünk veszélyes, a közút veszélyes, és nagyon oda kell figyelnünk egymásra – tanácsolja az időközben a Testnevelési Egyetemen sportmenedzseri diplomát szerzett és edzőként is tevékenykedő egykori világbajnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában