Zene

2023.12.23. 16:00

Balogh Mátét az Egyesült Királyságban is elismerték

A Londonban működő Alvarez Chamber Orchestra kortárs zeneművek megszólaltatására alakult 1979-ben, Sir Colin Davis nevével fémjelezve. A mai napig megtartotta nagy presztízsét, Zygmunt Krauze művészeti vezetésével. A zenekar a bécsi Universal Edition zeneműkiadóval közös szervezésben kétévente írja ki a „Free Range” nemzetközi zeneszerzőversenyt, ami éppen idén volt esedékes, és Balogh Máté személyében magyar eredmény is született – értesült a prae.hu művészeti portál.

Duol.hu

Balogh Máté Bahnmusik (Vonatzene) című vonószenekari darabját a Bartók Rádió rendelte annak idején, és ők is vették fel a 6-os stúdióban.

A mű egy Honegger-hommage, egy dízelmozdony (a Balaton-felvidéki „Csörgő”) indulását, haladását és megállását ábrázolja. Ez a darab 2020-ban már kapott egy díjat nemzetközi megmérettetésen, akkor 3. lett az ostravai GENERACE Zeneszerzőversenyen, aminek következményeként felvételt készített belőle a Cseh Rádió. Balogh Máténak ez az első elismerése az Egyesült Királyságban.

Forrás: prae.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!