Krimi

2024.02.06. 06:05

Rengeteg a tévhit az eltűntek keresése kapcsán – ezeket jó, ha tudja!

Tévedés, hogy meg kell várni a 48 órát és még sok hasznos információ, ami segíthet.

Forrás: kemma.hu

Gyakran láthatjuk a közösségi oldalakon vagy hírekben az „Eltűnt!” feliratú felhívásokat. Bálint Boglárka, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosa a Fanny magazinnak mesélt arról, mit tehetnek a hozzátartozók, ha valamelyik családtagjukról szokatlan módon nem hallanak.

Sorsok a számok mögött

Egy eltűnés mögött különböző okok állhatnak: lehet, hogy valaki új életet szeretne kezdeni, öngyilkossági szándéka is lehet, esetleg bűncselekmény elkövetése miatti felelősségre vonás elől menekül, de az is előfordulhat, hogy az ő sérelmére követtek el bűncselekményt.

Minden perc számít

Nincs olyan, hogy csak bizonyos idő elteltével jelenthetünk be eltűnt személyt a rendőrségen. Tehát ha a hozzátartozónk holléte szokatlan módon, hirtelen ismeretlenné válik számunkra, azonnal jelentsük be a rendőrségen. Ez ugyanis az egyetlen hivatalos szerv, amely az ismeretlen helyen tartózkodó személy körözését elrendelheti.

Ne várjunk 48 órát!

Sokan tévesen gondolják, hogy 24 vagy 48 órát kell várni arra, hogy elinduljon a nyomozás. A rendőrségnek már a bejelentés pillanatában el kell rendelnie az eltűnt személy körözését, így az érintett azonnal felkerül a Körözési Nyilvántartási Rendszerbe. Ezek az adatok közérdekből nyilvánosak, és bárki rákereshet a rendőrség weboldalán.

Milliókat érő információ

A nyomozás során a rendőrség számba veszi a lehetséges tartózkodási helyeket, információt szerez be, például lekérheti a keresett személy mobiltelefonjának hívásforgalmát, és ugyanezt megteheti a bankkártyák esetében is. Általában bűncselekmény esetén fordul elő, hogy az eltűnt személy megtalálása érdekében a rendőrség nyomravezetői díjat tűz ki.

Kezeljük bizalmasan!

A közösségi oldalon terjedő felhívások is komoly segítséget jelenthetnek a rendőrség munkájában. Fontos, ha bármilyen információnk van, azt a rendőrséggel osszuk meg, hiszen előfordulhat, hogy családon belüli bántalmazás áll az eltűnés hátterében. Természetesen az eltűnt személy a felkutatás után kérheti, hogy ne adják ki a hollétét.

Hivatalosan is eltűnt

Szerencsés esetben a rendőrségi nyomozás eredményre vezet, és megtalálják az eltűnt személyt. Ilyen esetben három napon belül kikerül a körözési nyilvántartási rendszerből. Sajnos azonban gyakran előfordul, hogy a keresett személy nem kerül elő. Ilyen esetben a rendőrség 90 nap elteltével hivatalos határozatban is eltűntnek nyilvánítja az illetőt.

90 évig él a körözés

Fontos tudnunk, hogy a nyilvántartási adatok csak 90 év elteltével törlődnek, tehát ez idő alatt a rendőrségnek évente el kell végeznie a hivatalos felülvizsgálatot annak érdekében, hogy megállapítsa, szükséges-e további intézkedés az ügyben.

Halottnak nyilvánítva
A holtnak nyilvánítást az eltűnt személy közeli hozzátartozója, az ügyész, a gyámhatóság és az kérheti, akinek az eltűnt holtnak nyilvánítása a jogi érdekét érinti. A bíróság a kérelemre akkor nyilváníthatja holtnak az eltűnt személyt, ha az eltűnésétől számítva eltelt öt év anélkül, hogy életben létére utaló bármilyen adat ismert volna. Az eljárás során a bíróság megállapítja az eltűnt személy halálának időpontját is. Ezt a döntést a körülmények figyelembevételével hozza meg, de amennyiben ez nem vezet eredményre, akkor a halál időpontjának az eltűnést követő hónap tizenötödik napját kell tekinteni.

Miután az eltűnt személyt hivatalosan holtnak nyilvánították, sor kerülhet a hagyatéki eljárás lefolytatására, amikor az örökösök rendelkezni tudnak az eltűnt személy vagyonával. Ha korábban végrendeletet készített, az öröklés az abban foglaltak szerint zajlik. Végintézkedés hiányában pedig a törvény szabályozza az öröklést.

Az sem kizárt, hogy az eltűnt személy akár hosszú évek után kerül elő. Ha időközben holtnak nyilvánították, a holtnak nyilvánító határozat hatálytalanná válik, és az annak alapján beállt jogkövetkezmények semmisnek tekintendők. Tehát a hagyatéki eljárásban hozott végzés szerinti öröklés is elveszíti érvényességét, és az örököshöz került vagyon visszakerül az eltűnt személy tulajdonába.

A holtnak nyilvánítással a házasság automatikusan megszűnik és lehetőség van új házasságkötésre. Abban az esetben, ha később előkerül a régi házastárs, a házasságuk nem éled újjá, az új házasság ugyanis nem válik érvénytelenné.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában