Indul a szezon

2023.06.13. 09:57

Czomba Sándor: 26-27 ezer diák részvételére számítanak az idei Nyári diákmunka programban

Mintegy 26-27 ezer diák részvételére számít idén a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a Nyári diákmunka programban, amelyre 3,5 milliárd forint bértámogatást biztosított a kormány – közölte Czomba Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikai államtitkára az M1 aktuális csatornán kedd reggel.

MW

Diákmunkás segít a nyíregyházi Aquarius Élményfürdő konyháján 2018. június 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A diákmunkára is érvényesek a Munka törvénykönyvének előírásai; 

nyolcórás munkavégzésnél a minimálbér bruttó 232 000 forint, középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munkánál legalább 296 400 forint

– emelte ki az államtitkár. 

A 25 év alattiakra érvényes szja-mentesség miatt a bruttó bér megegyezik a nettó bérrel – hangsúlyozta.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! adásában arról is beszélt, hogy a támogatásokat önkormányzatok, és a mezőgazdaságban, turizmusban vagy vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le.

Önkormányzatoknak az állami támogatás a bérjárulék 100 százalékát fedezi legfeljebb hatórás foglalkoztatásnál, a versenyszférában pedig 8 órás munkavégzésnél a cégek a bérjárulékok 75 százalékát kapják kézhez.

A diákmunkára speciális szabályok érvényesek: a fiatalok nem végezhetnek éjszakai munkát (este 10 órától), rendkívüli munkaidő sem rendelhető el, napi munkaidejük legfeljebb 8 óra lehet, 16 évesnél fiatalabb munkavállaló esetében 6 óra, és a munkáltatónak biztosítani kell a 12 órás pihenőidőt. Továbbá legfeljebb 1 heti munkaidőkeret alkalmazható.

Az államtitkár közölte azt is, hogy a diákmunkával kapcsolatos minden lényeges információ elérhető a munka.hu weboldalon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában