Gazdaság

2017.08.17. 15:10

Piaci körkép: A ropogós, nagyszemű szőlőknek nagy a keletje

Fantasztikus, hamisítatlan piaci hangulat uralkodott tegnap a termények dunaújvárosi kirakodóvásárán. Szemlénk során kiváló minőségű zöldségekkel, gyümölcsökkel találkoztunk.

Kovács Anita

Nem kellett sokáig keresgélnie annak, aki lecsóhoz keresett alapanyagokat, ugyanis nagyon sok helyen már necczsákokba rendezett nagyobb mennyiségben árulják a tv paprikát. Legolcsóbban 180 forintos áron juthatunk paprikához, de nem ritka a 200, 220 forintos kilónkénti ár sem. A paradicsom szintén kétszáz forint körüli árat kóstál kilónként.

Számomra újdonságként hatott, hogy megjelent a kínálati palettán a padlizsán (200 Ft/kg) és a mákból is van már idei (1200 Ft/kg). A padlizsánnal én is tettem egy kísérletet, ültettem a kiskertemben, de nem sok reményem volt ahhoz, hogy lesz belőle valami. Végül mégiscsak kikupált, de mivel csak egy tövet nevelgettem, így túl kis mennyiség ért össze egyszerre, így nehéz belőle krémet készíteni. Pedig a padlizsánkrémnél kevés dolog finomabb. Ráadásul nagyon könnyen elkészíthető, csak vöröshagyma, olívaolaj és fokhagyma kell hozzá. No, meg fűszerek: só és bors. Van, aki tűzhelyen fedő alatt párolja és van, aki tepsibe fektetve a sütőben fonnyasztja a padlizsánt - ez ízlés kérdése. Aztán a többi hozzávalóval elegyítve már csak a turmixoláson a sor. Kenyérre vagy pirítósra kenve egyszerűen frenetikus! Próbálják ki!

Sokan várták már, hogy igazi, zamatos magyar csemegeszőlőt ehessenek. Íme! Fotó: Ady Géza

Ugyanígy érdemes kísérletezni a befőzésekkel, még akkor is, ha valaki nem gyakorlott befőző, és esetleg nem éppen a konyhatündérek netovábbja. Az őszibarack például ehhez kiváló kísérleti "kellék" lehet, azt ugyanis könnyű kimagozni (pláne, ha magvaváló fajta a gyümölcs) és villámgyorsan kellő méretre szeletelhető. A manapság kapható tartósítókkal pedig gyerekjáték elkészíteni a télire valót. Arról nem is beszélve, hogy a piacon kedvünkre válogathatunk a szebbnél szebb őszibarackok közül, amelyek ára minőségtől függően 200 forint és 450 között mozog.

Csodaszép fürtökben gyönyörködhetünk egyre több helyen, ugyanis a korán érő csemegeszőlők több fajtája is megtalálható már a standokon. Kék színűből is kapható már, de elsősorban a fehér szőlők dominálnak, mint a Pannónia, a csabagyöngye és a muskotályos fajták. Ezek esetében szintén nagyban befolyásol a minőség. A szerényebb "kivitelűekért" háromszáz forint körüli összeget, a prémium minőségben kínált gyümölcsért csaknem hétszáz forintot kérnek az árusok. A borszőlők - mert van, aki azt szereti - érésére még várni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!