Gazdaság

2015.07.17. 13:33

Elévülési idő utáni követelésekről

Internetes fórumokon többször foglalkoznak azzal, hogy az elévülési időn túli tartozásokra indít a jogosult behajtást, fizetési meghagyást a kötelezettel szemben.

Unger Zsolt

A követelések elévülési ideje általában 5 év. Azonban vannak olyan tartozások, amelyekre a jogszabályok ennél rövidebb elévülési időt állapítanak meg. Ilyen tartozás például a parkolási díj és pótdíj, a tömegközlekedési pótdíj valamint a hírközlési szolgáltatásokra vonatkozó szerződésből származó követeléseknél 1 év az elévülési idő.

A 2014. március 15. előtt keletkezett tartozások esetében a fizetési felszólítás az elévülési időt megszakítja. Ebben az esetben a felszólító levél időpontjától az elévülési idő újra kezdődött. Az új Polgári Törvénykönyv szerint viszont már nem szakítja meg az elévülést a fizetésre való írásbeli felszólítás, így a 2014. március 15. utáni tartozások esetében a felszólító levél nem indítja újra az elévülési időt.

Figyelni kell arra, ha az elévülést követően kapunk felszólító levelet, akkor is válaszolni kell a szolgáltatónak az elévülésre hivatkozva. Ha ennek ellenére a szolgáltató fizetési meghagyásos eljárást indít, akkor is hivatkozni kell a tartozás elévülésére. Ha nem tesszük meg ezt az ellentmondást és elindul a végrehajtás, akkor ebben az esetben a végrehajtási költség egy része már a fogyasztót terheli.

A jogszabály engedélyezi, hogy az elévült tartozásra felszólító levelet küldjön ki a szolgáltató, mert ha a felszólító levél után a tartozás önként megfizetésre kerül, az már nem követelhető vissza.

Azt ugyanis fontos tudni, hogy az elévülés a tartozást nem szünteti meg, hanem csak azt zárja ki, hogy állami, bírósági úton be lehessen hajtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!