Gazdaság

2013.01.25. 12:52

Az államháztartásról is tárgyal majd Orbán Viktor és José Manuel Barroso Brüsszelben

Az államháztartás hiányáról is tárgyal majd Brüsszelben a jövő héten Orbán Viktor miniszterelnök José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével - közölte pénteken a brüsszeli testület jövő heti munkatervét ismertetve Frédéric Vincent, a bizottság szóvivője.

Vincent tájékoztatása szerint a magyar miniszterelnök és Barroso megbeszélésein várhatóan szó esik majd az Európai Unió következő, 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretéről is, ahogy a bankunió megteremtésének lépéseiről, valamint a gazdasági és monetáris unió átalakításáról is tárgyalhatnak.

A magyar államháztartási hiány azért szerepelhet Orbán Viktor és Barroso megbeszéléseinek napirendjén, mert Magyarország ellen gyakorlatilag uniós csatlakozása óta túlzottdeficit-eljárás folyik. Magyarországnak az elmúlt években nem sikerült az államháztartás hiányát a stabilitási és növekedési paktumban rögzített, a GDP három százalékában meghatározott küszöb alá csökkenteni.

Novemberben nyilvánosságra hozott őszi előrejelzésében az Európai Bizottság mind 2012-re, mind az idei évre 3 százalék alatti hiányt jósolt Magyarország számára, 2014-re viszont ismét három százalék fölötti deficitet jeleztek előre.

Múlt héten Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség államtitkára közölte, hogy Orbán Viktor brüsszeli látogatása alkalmával a bizottság elnökén kívül Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével, valamint Martin Schulzcal, az Európai Parlament első emberével is találkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!