Gazdaság

2012.07.06. 07:18

Csökkenő járulékok

Budapest - Tízpontos munkahelyvédelmi akciótervet hirdetett meg hétfőn a parlamentben a miniszterelnök. A munkahelyvédő intézkedések forrását az elképzelések szerint a tranzakciós illeték kiterjesztéséből teremtené meg a kabinet.

Fejér Megyei Hírlap

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben hirdette meg a kormány tízpontos munkahelyvédelmi akciótervét.  A kormányfő arról beszélt, hogy július 12-ig benyújtják az országgyűlésnek a törvénymódosító javaslatokat, majd a bizottsági és országházi vitát követően ősszel szavazásra bocsájtják őket.

Az akcióterv részeként a 25 év alattiak és az 55 év feletti munkavállalók esetében  a munkáltatói járulékot a felére csökkentenék - olvasható az OrienTax hírlevelében. A szakképesítéssel nem rendelkező munkavállalók után fizetendő munkáltatói járulék a 25 és 54 éves közötti munkavállalóknál szintén felére csökken.  

A tartósan munkanélküliek alkalmazásakor az első két évben a munkáltatóknak nem kellene fizetniük dolgozóik után, a harmadik évben pedig - a tervek szerint - a jelenlegi fele lehet a munkáltatói teher.
 
Az akcióterv javítaná  a gyes-ről, gyed-ről visszatérő, kisgyermekes édesanyák helyzetét is azzal, hogy  utánuk  az első két évben nem kellene munkáltatói járulékot fizetni, a harmadik évtől pedig a jelenlegi mérték 50 százalékát kell megfizetni az őket alkalmazó munkáltatóknak.
 
A kisadózók adminisztrációjának csökkentése érdekében bevezetnék - a hatmillió forint árbevételt meg nem haladó kisebb vállalkozások esetén - a tételes adózást. Ha az elképzelés megvalósul, a  főállású vállalkozók 50 ezer forintot, a mellékállású vállalkozók pedig  25 ezer forintot fizetnének az államkasszába. Az új adó kiváltaná társasági adót, személyi jövedelemadót és a szociális hozzájárulási adót. A tételes adót a hatmillió forint árbevétel alatti egyéni vállalkozók, betéti társaságok és közkereseti társaságok választhatják, amelyeknek ezen túlmenően  beszámolót sem kellene majd benyújtaniuk.


 
A kisvállalkozások szerepének további növelése érdekében a kormányzat bevezetni tervezi az úgynevezett  kisvállalkozói adót is, amely a társasági adót, a  személyi jövedelemadót (egyéni vállalkozó 10 százalékos adóterhe és az osztalék után fizetendő 16 százalékos adó), a szakképzési hozzájárulást és az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást váltja ki. Az adó alapja a nyereség és a vállalkozások által foglalkoztatott személyek bérköltségének összege lenne. Az adókulcs tervezett mértéke 16 százalék.
 
A tervezet szerint bevezethetik a pénzforgalmi szemléletű általános forgalmi adózás: az 500 ezer euró alatti árbevétellel rendelkező vállalkozások csak akkor kötelesek befizetni az áfát, ha azt nekik már kifizették.
 
A devizaárfolyamok változása miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokon a kormány a számviteli szabályok könnyítésével kíván segíteni. A  2012-2013-as években a cégek tőkehelyzetének megítélésekor nem kell beszámítani a kedvezőtlen devizaárfolyam mozgás miatt bekövetkező veszteséget, azaz nem kell azonnal visszapótolni a tőkét.
 
Tavaly megemelték a házipénztári készpénz-záróállomány megengedetett legmagasabb mértékét, de a szabályozás még így is jelentős adminisztrációt követel, ezért az elképzelések szerint a korlátozásokat megszüntetnék. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!