Kreatív Karantén

2021.06.22. 14:50

Díjakat és fogyatékkal élők házait adta át Herczegh Anita Kéthelyen

A szociális intézmények lakóinak és a gyermekvédelemben részesülők számára meghirdetett országos Kreatív Karantén pályázat helyi nyerteseinek adott át díjakat kedden a Somogy megyei Kéthelyen Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége Fülöp Attilával, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkárával.

Fotós: Varga György

Az államfő felesége a pályázati díjátadó kapcsán úgy fogalmazott: nagyon sok és színvonalas pályamunka született, amelyekkel a beküldőik ki tudták fejezni a „szomorú, bezártságra ítélt” időszakbeli érzéseiket és érzelmeiket.

Fülöp Attila azt mondta: kettős ünnepre érkeztek, mert a 15 hónapos karantént ábrázoló pályamunkák díjazása mellett azokat az új házakat is felavatták, ahol ezentúl családias környezetben élhetnek az eddig nagy létszámú intézményekben elhelyezett fogyatékkal élők.

Az államtitkár jelezte: több mint 1500 irodalmi alkotás, digitális pályamű vagy éppen hagyományos rajz érkezett az otthonokban élőktől, a legfiatalabb pályázó öt, a legidősebb száz éves volt.

Az újonnan avatott házakról szólva elmondta: „fontos rendszerváltás” valósul meg a fogyatékosságügyben azzal, hogy az intézményi ellátás helyett 6-12 fős családi házakban élhetnek az eddig alapvetően külterületeken, nagy létszámú otthonokban elhelyezettek.

Országszerte több mint 160 helyen összesen kétezernél is több fogyatékossággal élőt helyeznek el a kéthelyihez hasonló családi házakban

– tette hozzá Fülöp Attila.

Móring József Attila, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a most birtokba vett családi házak révén még közelebb kerülnek a település lakóihoz a gondozottak. Ezek az új lakóhelyek pedig az itt dolgozóknak köszönhetően válhatnak a bent élők számára valódi otthonokká.

Borítókép: Herczegh Anita (jobbról a harmadik), Áder János köztársasági elnök felesége közös fotót készít a nyertesekkel

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!