Életmód

2016.11.25. 09:06

A deutériummentes víz – mi az, és mire jó? (x)

Azok, akik valamilyen formában érintettek a daganatos megbetegedésekben – azaz jelen vannak bizonyos hajlamosító tényezők az életükben – természetes, hogy szeretnék megelőzni a betegség kialakulását.

Rosszabb esetben viszont, ha már a diagnózis kimutatta a kóros elváltozást, a legtöbben mindent megtennének, hogy visszaszerezzék egészségüket, vagy javítsanak életminőségükön.

Ilyen esetekben a deutériummentes víz fogyasztása is szóba kerülhet, mint alternatív módszer – de pontosan mi az, és miért lehet hasznos a rákos megbetegedések kiegészítő kezelésében?

A deutériumot vagy más néven nehézhidrogént (kémiai azonosítója a 2H) Harold C. Urey fedezte fel a '30-as években. Kutatása és felfedezése olyannyira jelentősnek bizonyult, hogy 1934-ben kémiai Nobel-díjat is kapott érte – ez adott alapot a mai kísérleteknek is.

Mivel a deutérium természetes környezetében hasonlóan viselkedik, mint a közönséges hidrogén, ezért előfordulhat, hogy egyszerűen helyettesíti azt a vízmolekulában – így jön létre a nehézvíz. Bár ez nem kifejezetten mérgező, rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztása káros lehet az emberi szervezetre. 6500 hidrogénatomra mindössze egy ilyen atom jut.

A deutériummentes – vagy pontosabban a deutériumcsökkentett – víz hatása bizonyos kutatások és kísérletek szerint pozitívan befolyásolhatja a rákos betegek életminőségét, illetve segíthet megállítani a daganat(ok) terjedését illetve az áttétek kialakulását.

A deutériumcsökkentett víz előállítása egy bonyolult és költséges folyamat, mely az ún. desztillálótorony segítségével történik – így nem csoda, ha literjét igen borsos áron szerezhetjük be. 4 fajtája kapható deutérium-tartalom szerint: a 125 ppm, a 105 ppm, a 85 ppm és a 25 ppm, melyekhez egyes gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban juthatunk hozzá. Összehasonlításképpen a normál csapvíz deutérium-tartalma 150 ppm. A deutériumcsökkentett vizek árai is ennek megfelelően alakulnak – a 125 ppm tartalmú literenkénti ára (gyártótól függően) 1500 forint körüli, míg a 25-ös 7500 forintos literárat is meghaladhatja. Utóbbit azonban emberi fogyasztásra nem alkalmas – ezt a fajtát leginkább állatkísérletekben alkalmazzák.

Bizonyos kutatások és tesztek szerint akkor kezdődik meg a deutériumcsökkentett víz szervezetre gyakorolt pozitív hatása, ha a fogyasztó testének teljes vízkészlete „lecserélődik" az újonnan fogyasztott vízre – ezért fontos csakis ezt fogyasztani a kúra során.

Bár a kutatások azt igazolják, hogy a deutériumcsökkentett víz fogyasztása nem káros az emberi szervezetre nézve, fontos megjegyezni, hogy az erre vonatkozó előírások alapján nem minősül gyógyhatású készítménynek – így betegség alatt kizárólag az onkológussal való egyeztetés után kezdhető meg a fogyasztása!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!