Törékeny lelet

2022.09.03. 17:10

Rég kihalt elefánt óriási agyarára bukkantak Izraelben

A körülbelül 400 000 évvel ezelőtt kihalt egyenes agyarú elefántfaj egyedétől származó ősi csontot az ország középső részén, egy Gedera melletti kibucnál találták meg a Tel-avivi Egyetem és a Ben-Gurion Egyetem kutatói.

Csontdarabot mutat az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) munkatársa egy őslénytani feltárás helyszínén, a dél-izraeli Gedera közelében 2022. augusztus 31-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Atef Szafadi

Félmillió éve élt elefánt 2,5 méteres agyarára bukkantak Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) munkatársai egy pleisztocén kori elefánt agyarát tisztítják meg a földtől a dél-izraeli Gedera közelében 2022. augusztus 31-én. A régészeti hatóság a mintegy 240 centiméter hosszú agyarat a Tel-Aviv-i Egyetem és a Ben-Gurión Egyetem szakembereinek bevonásával tárja fel. A hatalmas növényevõ félmillió éve legelt a mai Izrael tengerparti síkságán. 
Fotós: Atef Szafadi / Forrás: MTI/EPA

 

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) ásatást vezető őstörténésze, Avi Levy szerint ez a valaha izraeli vagy közel-keleti őskori lelőhelyen talált legnagyobb teljes fosszilis agyar.

Komoly kihívást jelentett teljes egészében kiemelni a földből a törékeny, félmillió éves leletet, mert a levegőbe kerülve minden érintés szétzúzhatta. Ezért már a terepen elkezdték az agyar konzerválását, amelyet később az IAA laboratóriumaiban folytattak.

Már másfél millió évvel ezelőtt megjelentek az elefántok ebben az akkor valószínűleg mocsaras, a mainál csapadékosabb térségben, ahol együtt éltek más nagy állatokkal, köztük vadmarhákkal, vízilovakkal, szarvasokkal, szamarakkal és vaddisznókkal.

Az elefántmaradványok lelőhelyének közelében, a félmillió évvel ezelőttire datált lelőhelyen a korai ember is letelepedett, de egyelőre nem világos, hogy  vadászott-e elefántra. Az elefánt húsa ezen a száraz és meleg éghajlaton nem áll el több napig, ezért a régészek szerint valószínűleg nagy csoportban és gyorsan fogyaszthatták el összejöveteleken.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!