Túlnőni halhatatlanokon

2019.09.15. 07:30

A híres Pillangó meg azok a bizonyos rókák

Jakab Klára

Fenntartással ülök le, ha egy, csaknem negyven éve látott filmremek új változatát szándékozom megnézni. Különösen vonakodok, ha egy olyan filmről van szó, ami már akkor is mély benyomásokat tett rám, márpedig így volt, hiszen miközben felidézem Steve McQueen karakán és büszke tolvaját, sármos pillantásával, és Dustin Hoffmann esetlenségbe rejtett zsenialitását, szinte érzem a dzsungel forróságát, a tenger sós szelét, az Ördög-sziget posványos bűzét.

Akkor jó film kellett, hogy legyen a Pillangó. Könyvnek sem volt utolsó, hiszen Henri Charriere önéletrajzi regénye öt hónapig vezette a francia bestseller-listát, hogy aztán 30 nyelvre – köztük magyarra – lefordítva elfogyjon belőle 13 millió példány. E feledhetetlen könyv- és filmélmények után felbukkan egy új feldolgozás – no, ilyenkor gondolkodom el rajta, hogy hány bőrt is lehet lehúzni egy rókáról.

Amiért mégis leültem megnézni, az a szereposztás. Ugyanis Steve McQueen alakítását most Charlie Hunnamnak kell feledhetővé tennie! Annak a Hunnamnak, akit a SOA-hívek csak Jackson Jax Tellerként ismernek. Amikor az egyik jelenetben meztelen felsőtesttel száll ki az ágyból, döbbenten látom, hogy nincs rajta a kaszás color tetkó, helyette óriási horgonyra feszülő sellőlányt riszálnak az izmai. A másik főszereplő – akinek Dustin Hoffmannt kell túljátszania– a Louis Degát alakító Rami Malek. Mi van?! Az a Rami Malek, aki a minap még a Bohém rapszódiában Freddie Mercuryt formálta meg. Most nincs pókot sarokból harapó metszőfoga, de nagyot alakít anélkül is. Tud ez a pali valamit, nem véletlen már az Oscar-, az Emmi- meg a Golden Globe-díja. Lássuk be, jó a leosztás, ehhez jön még az élet írta kiváló sztori (a könyv maga, és meglepetésként egy pillanatra feltűnik Henri Charriere is a teljes valójában, őszes pocakosan, de nyaka alatt ott a pillangó, akár egy csokornyakkendő), és pompás mozi kerekedik belőle, ami kicsit más, mint az 1973-as változat. Van, ami abban részletesebb (a lepratelep, az indiánoknál töltött idő, a kisgyerek kimentése a tengerből), van, ami ebben van jobban kidolgozva (Henri múltja és a szabadulása utáni idő). Ne sajnáljuk a 140 (!) perces mozira az időt, az új szereposztásban is megugorja a lécet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!