Dunaújváros

2012.09.22. 08:25

A Hónap orvos, ápolója - A csapatmunka a legfontosabb!

Nagyvenyim - Küzdelmes pályán teljesítenek kiemelkedőt azok, akiket olvasóink hónapról hónapra megszavaznak a legjobb orvosnak, ápolónak. Ezúttal dr. Zseli József és Molnár Józsefné munkáját ismerték el voksaikkal a szavazók.

Pekarek János

A nagyvenyimi egészségház olyan, amilyet valószínűleg kevés helyen láthatunk még ma is az országban. Szép kívülről – jó belülről. Például két olyan ember is dolgozik ott most, akik A Hónap Orvosa, Ápolója szavazáson nyertek, de úgy érzem, hogy innen több nyertesünk is lesz majd. Egyszerűen ilyen a hely szelleme.

Dr. Zseli József és egyik asszisztense: Molnár Józsefné, Julianna, a legutóbbi szavazás nyertesei (valamint az egyik venyimi háziorvosi körzetben dolgozó csapat harmadik tagja, a szavazáson alig-alig lemaradt Tokaji Tiborné asszisztens) ma sajnos ritka dolgot képviselnek. A közösségi szellemet. Arról van szó, hogy ők eleve szolgálatként fogják fel tevékenységüket. Ezt persze manapság sokan mondják – annál kevesebben cselekszik. Egy ilyen, relatíve kicsiny falusi körzetben egyszerűen nem működnek másképp a dolgok.


Lássuk csak! A Vas megyei Sárváron 1960-ban született Zseli doktor 1984-ben végzett a pécsi egyetemen általános orvosként – és ehhez még az üzemorvostani szakvizsgát is letette. Első munkahelye a dunaújvárosi kórház belgyógyászatán, dr. Csapó Gábor főorvos mellett volt. Maradt is volna ott – csakhogy akkoriban még le kellett töltenie a kötelező katonai szolgálatot, s mivel családot alapított, a család pedig örvendetesen szaporodott, (fáj, hogy ezt kell írnom, de így van) komolyabb megélhetés után kellett néznie. Neki is, és feleségének is – aki nem maradhat említés nélkül ebben a történetben: ő dr. Müller Cecília, jelenleg a megyei tisztifőorvos, egyébként pedig Zseli doktor elődje a nagyvenyimi körzeti, avagy háziorvosi poszton.

Bevallom, sok, nem túl frappáns kérdéssel készültem a Hónap Orvosát meginterjúvolni – ő azonban egy hatásos összefoglalóval várt. Nem állom meg, hogy komplett részleteket idézzek ebből. Íme: „Köszönöm a közösségnek, amely szavazataival megtisztelt. Két tapasztalt, szolgálatkész, precízen dolgozó aszszisztensnő, Molnár Józsefné és Tokaji Tiborné segítenek, akik jól ismerik a nagyvenyimi embereket, és megnyugtató szavaikkal, kedvességükkel átsegítik az embereket a nehéz időszakokon. Szomorú, hogy az orvosokkal kapcsolatban nem hír az, ha ezer műtét sikerül – de hír, ha egy műtét sikertelen... Ha a háziorvos komolyan gondolja az egészségmegőrzést, akkor példát kell mutatnia. Még úgy is, hogy a betegnek mindig igaza van. A beteg a mai, farkaslelkű világban nagyon kevés helyre tud menni, ahol meghallgatják. Sokszor csak a meghallgatás miatt látogatják a rendelőt, de ez is a gyógyulás kezdete.”

„Abban a szerencsében volt részem, hogy még hallgathattam a pécsi egyetemen a régi időket idéző, nagyhírű professzorokat. Boldog vagyok, hogy a mai, specializálódott világban még a klasszikus háziorvoslást végezhetem! Látom a csecsemők, gyermekek növekedését, miközben gondozom a nagyvenyimi szeretetotthon közel ötven lakóját, akik az idős korral járó nehézségekkel küzdenek. Öröm számomra, hogy szakmailag és emberileg jó társakkal vagyok körülvéve. A fenntartó önkormányzattal jó a kapcsolatom, gyönyörűen felújított rendelőben végezhetem a munkámat.”

„Tisztelet illet minden orvost, aki vigyázza álmunkat műtét alatt. Aki kimetszi a beteg részeket. Aki lelki egészségünket ápolja. A nővéreket, akik tiszta kötést tesznek sebeinkre, és kicserélik a pelenkát a rászoruló betegeken.” No, de Zseli doktor ezzel nem úszta meg az interjút! A beszélgetés során kiderült ugyanis, hogy az altatóorvosokról írott gyönyörű sor ihletője: a lánya, aki a Szent Pantaleon kórház aneszteziológus szakorvosa. S nagyon büszke a műszaki tudományokat tanuló fiára is. S jó doktorunk elhallgatta volna, amit viszont a venyimiektől tudunk, hogy ő nem egyszerűen „csak” orvos – de a közösség kultúrájának egyik szervezője is, komolyzenei koncertek menedzsere („Bach mindenek felett!”), valamint lelkes fényképész, tárlatszervező, s nem mellesleg olyan amatőr csillagász, aki tudását szívesen megosztja bárkivel. Ha pedig feltűnt Önöknek az imént idézett összefoglaló veretes nyelvezete, akkor se csodálkozzanak. A doktor írt már, csak úgy, passzióból egy tudományos-fantasztikus regényt, bár, ki tudja, miért, nem adta ki. Annyi már ebből is látszik, hogy a venyimi körzet lényege: a közösség.

Vegyük hát szemügyre e közösség egy másik tagját, a Hónap Asszisztensét, Molnár Józsefné Juliannát. Aki (gondolnák?!) akár már nyugdíjas is lehetne – holott mosolygós, szívélyes lénye legalábbis kora középkorú embert sejtetne. Venyimi. Minden felmenője idevaló, ő is itt született, itt nevelkedett, itt él, dolgozik. Milyen meglepő: Juci, ahogyan ismerői hívják, harminc éve dolgozik a pályán, már a negyedik orvossal, de ugyanúgy a csapatmunka fontosságát hangsúlyozza, mint Zseli doktor. S még valamit, amit a ma már nyugdíjas Marton Ferencnétől, egyik elődjétől tanult: a betegekkel bánás művészetét. Mert nem mindegy, hogy elfogadják- e őt, akik bejönnek a rendelőbe, s megbíznak-e benne, vagy sem!

A Hónap Asszisztense akár nyugdíjas is lehetne, írtuk – de esze ágában sincs visszavonulni ettől a munkától. Ez élteti. Ettől van benne türelem, nyugalom és mosoly. Nincs szándékában bezárkózni, bár éppenséggel el tudná foglalni magát, gondolom, imádott venyimi díszkertjével, s családjával. De hát az a bizonyos, sokat idézett csapatmunka már csak ilyen. Nehéz szabadulni tőle. Hiszen nagyon sok időbe telt, amíg létrehozták, beszabályozták, finomhangolták. Ritka. Tehát ki kell élvezni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!