Dunaújváros

2012.06.22. 07:05

Gyümölcsösök lajstroma

Dunaújváros - Június elsején kezdődött és november 30-ig tart az alma, körte, kajszi és őszibarack ültetvények EU-s előírások szerinti országos statisztikai felmérése.

Gallai Péter

Magyarország uniós tagországként először a 2007-es felméréssel tett eleget az ötévenkénti összeírási kötelezettségének, amely szerint a kötelezően vizsgálandó négy gyümölcsfaj (alma, körte, őszibarack és kajszi) által elfoglalt területek összeírását kellett végrehajtani.
A 2012-es regisztráció ugyanerre a négy gyümölcsfajra terjed ki. A Központi Statisztikai Hivatal megbízásából igazolvánnyal ellátott összeírók keresik fel azokat az ültetvényeket, amelyeket előzetesen adatgyűjtésre kijelöltek. Mindezekről a polgármesteri hivtal tájékoztatta lapunkat.
A helyszíni felmérés alapján a kérdőívek kitöltését és az ehhez kapcsolódó feladatokat a KSH megbízása alapján dolgozó, igazolvánnyal ellátott mezőgazdasági végzettségű emberek végzik.  A törvény alapján a gyümölcsfával betelepített területek használói kötelesek az összeíráshoz adatot szolgáltatni. Emellett szükséges, hogy a kérdezőbiztos kérésére az érintettek biztosítsák a kijelölt gyümölcsösterületekre való bejutást is. Az összeírók összesen 993 településen végzik az ültetvények felkeresését az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!